Tuesday 17 November 2020

உமாவ்ரதகத²நஸமாப்தி꞉ | விஷ்ணு பர்வம் அத்யாயம் - 137 (138) - 081 (82)

அதை²காஷீ²திதமோ(அ)த்⁴யாய꞉

உமாவ்ரதகத²நஸமாப்தி꞉


Vishnu darshan to Aditi

உமோவாச 
பா³ந்த⁴வாந்ஸகு³ணாநிச்சே²தே³கப⁴க்தேந நித்யதா³ |
ஸப்தமீம் ஸப்தமீம் நித்யம் க்ஷ²பேத்ஸ்த்ரீ பதிதே³வதா ||2-81-1

தத꞉ ஸம்வத்ஸரே பூர்ணே வ்ருக்ஷம் த³த்³யாத்³தி⁴ரண்மயம் |
ஸத³க்ஷிணம் ப்³ராஹ்மணாய ஷு²ப⁴ப³ந்து⁴மதீ ப⁴வேத் ||2-81-2

கரஞ்ஜே தீ³பகம் த³த்³யாத்ஸதா³ யா ப்ரமதா³ வரே |
பூர்ணே ஸம்வத்ஸரே த³த்³யாத்ஸௌவர்ணம் தீ³பகம் தத꞉ ||2-81-3 

ருச்யா ஸா ஸ்த்ரீ ப⁴வேத்³ப⁴ர்துரிஷ்டா புத்ரவ்தீ ததா² |
ஸபத்நீநாமதி⁴ ததா² தீ³பவஜ்ஜ்வலதே ஷு²பே⁴ ||2-81-4

யா ஷே²ஷபோ⁴ஜிநீ நித்யம் நைவ ச ஸ்யாத³ருந்துதா³ |
ந ச ஸ்யாத்³வ்யஷ²நா ஸௌம்யே நித்யம் ச பதிதே³வதா ||2-81-5

ஷௌ²சாந்விதா ச ஸததம் ந ச ரூக்ஷாபி⁴பா⁴ஷிணீ |
ஷ்²வஷ்²ரூஷ்²வஷு²ரயோர்நித்யம் ஷு²ஷ்²ரூஷாபி⁴ரதா ஸதீ ||2-81-6

கிம் தஸ்யா வ்ரதகை꞉ கார்யம் கிம் வா ஸ்யாது³பவாஸகை꞉ |
யா ப⁴ர்த்ருதே³வதா நித்யம் ஸத்யத⁴ர்மகு³ணாந்விதா ||2-81-7

வித⁴வா ஸ்த்ரீ து யா ஹி ஸ்யாத்³தை³வயோகா³த்ஸதீ ஸதி |
தஸ்யா வக்ஷ்யாமி யோ த⁴ர்ம꞉ புராணோக்த꞉ ஸுமத்⁴யமே ||2-81-8

பதிம் ஸங்கல்பயித்வாஸா சித்ரஸ்த²ம் வாத²ம்ருந்மயம் |
தஸ்ய பூஜாம் ஸதா³ குர்யாத்ஸதாம் த⁴ர்மமநுஸ்மரேத் ||2-81-9

தத ஏவாப்⁴யநுஜ்ஞாம் ஸா நித்யம் யாசேத ஸுவ்ரதா |
வ்ரதகே சோபவாஸே ச போ⁴ஜநே ச விஷே²ஷத꞉ ||2-81-10

ப⁴ர்த்ருலோகாந்வ்ரஜத்யேவ ந சேத்³வ்யுச்சரதே பதிம் |
ஷா²ண்டி³லீ ஸூர்யவத்³பா⁴தி ஸததம் பதிதே³வதா ||2-81-11

அத்³யப்ரப்⁴ருதி ஸர்வேஷாம் தே³வாநாம் சைவ யோஷித꞉ |
த்³ரக்ஷ்யந்தி புண்யகவிதி⁴ம் பௌராணோ ய꞉ ஸநாதந꞉ ||2-81-12

முநிஷ்²ச நாரத³꞉ க்ருத்ஸ்நம் பௌராணம் ஜ்ஞாஸ்யதே விதி⁴ம் |
உபவாஸஸ்ய த⁴ர்மாத்மா வ்ரதகாநாம் ததை²வ ச ||2-81-13

அதி³திஸ்தபஸேந்த்³ராணீ த்வம் ச ஸோமஸுதே வரே |
ப்ரவர்தநே புண்யகாநாம் வ்ரதகாநாம் ச ஸர்வதா³ ||2-81-14

கீர்தநீயா꞉ ஸதீநாம் ஹி ப⁴விஷ்யத² கு³ணாந்விதா꞉ |
உபவாஸவ்ரதவிதி⁴ம் யதா²வதி³ஹ க்ருத்ஸ்நஷ²꞉ ||2-81-15

ப்ராது³ர்பா⁴வேஷு ஸர்வேஷு பா⁴ர்யா விஷ்ணோர்மஹாத்மந꞉ |
ஜ்ஞாஸ்யந்தி புண்யகவிதி⁴ம் நித்யமேவ ஸநாதநம் ||2-81-16

ஸவிஷே²ஷம் ச த⁴ர்மாணாம் ஸ்த்ரீத⁴ர்மேஷு ப்ரஷ²ஸ்யதே |
பதிப⁴க்திரது³ஷ்டத்வமவாக்³து³ஷ்டத்வமேவ ச ||2-81-17

நாரத³ உவாச 
ஏவமுக்தாஸ்து தா꞉ ஸாத்⁴வ்யோ மஹாதே³வ்யா தபோத⁴நா꞉ |
ஜக்³முர்ஹ்ருஷ்டா மஹாதே³வீம் ப்ரணிபத்ய ஹரப்ரியாம் ||2-81-18

அதி³திர்வ்ரதகம் சக்ரே ஷ்²ருணுயாத்³த⁴ர்மசாரிணீ |
உமாவ்ரதவிதி⁴꞉ ஸர்வ꞉ பூர்வோத்³தி³ஷ்டஸ்தயா க்ருத꞉ ||2-81-19

பாரிஜாதே நிப³த்⁴யாத² மம த³த்தஸ்து கஷ்²யப꞉ |
அதி³திவ்ரதகம் நாம தத்³த³த்தம் ஸத்யபா⁴மயா ||2-81-20

ததே³வ வ்ரதகம் த³த்தம் ஸாவித்ர்யா த⁴ர்மநித்யயா |
தைரேவ யுக்தை꞉ ஸம்யுக்தமித³ம் த்வப்⁴யதி⁴கம் க்ருதம் ||2-81-21

ஸம்த்⁴யாகாலே து ஸம்ப்ராப்தே ஸ்தா²நே ஸ்தா²நே ததை²வ ச |
பூஜநம் வா நமஸ்காரோ ஜபஷ்²ச த்³விகு³ண꞉ ஸ்ம்ருத꞉ ||2-81-22

ஸாவித்ரீவ்ரதகம் க்ருத்வா ததா²தி³த்யா வ்ரதம் ஸதீ |
ப⁴ர்து꞉ குலம் பித்ரூகுலமாத்மாநம் சைவ தாரயேத் ||2-81-23 

இந்த்³ராணீ வ்ரதகம் சக்ரே ததே³வௌமம் யதா²விதி⁴ |
ரக்தமப்⁴யதி⁴கம் வாஸோ போ⁴ஜநம் சைவஸாமிஷம் ||2-81-24 

சதுர்தே² தி³வஸே வாபி புண்யகார்த²ம் விதி⁴꞉ புந꞉ |
அஹோராத்ரோபவாஸஷ்²ச தே³யம் கும்ப⁴ஷ²தம் ததா² ||2-81-25

க³ங்க³யா வ்ரதகம் த³த்தம் ததே³வௌமம் யஷ²ஸ்கரி |
ஸ்நாநமப்⁴யதி⁴கம் த்வத்ர ப்ரத்யூஷஸ்யாத்மநோ ஜலே ||2-81-26

அந்யஸ்மிந்வா ஜலே மாக⁴ஷு²க்லபக்ஷே ஹரிப்ரியே |
ஏதத்³க³ங்கா³வ்ரதம் நாம ஸர்வகாமப்ரத³ம் ஸ்ம்ருதம் ||2-81-27

ஸப்த ஸப்த ச ஸப்தாத² குலாநி ஹரிவல்லபே⁴ |
ஸ்த்ரீ தாரயதி த⁴ர்மஜ்ஞா க³ங்கா³வ்ரதகசாரிணீ ||2-81-28

தே³யம் கும்ப⁴ஸஹஸ்ரம் து க³ங்கா³யா வ்ரதகே ஷு²பே⁴ |
தாரணம் பாரணம் சைவ தத்³வ்ரதம் ஸார்வகாமிகம் ||2-81-29

யமபா⁴ர்யா சகாராத² வ்ரதம் யாமரத²ம் ஷு²ப⁴ம் |
ஹேமந்தே தத்து கர்தவ்யமாகாஷே² ஹரிவல்லபே⁴ ||2-81-30

இமாநி சைவ வாக்யாநி ப்³ரூயாதா³காஷ²மாஸ்தி²தா |
ஸ்நாத்வா ஷு²சிஸமாசாரா நமஸ்க்ருத்ய பதிம் ஷு²பே⁴ ||2-81-31

சராம்யஹம் யாமரத²ம் ஹிமம் ப்ருஷ்டே²ந தா⁴ரயே |
பதிவ்ரதா ஜீவபுத்ரா ப⁴வேயம் ச புரோ(அ)தி⁴கா||2-81-32

ஸபத்நீரதி⁴திஷ்டே²யம்பஷ்²யேயம் சைவ மா யமம் |
ஸப⁴ர்த்ருபுத்ரா ஜீவேயம் சிரம் ச ஸுக²மேவ ச ||2-81-33

பதிலோகம் ச க³ச்சே²யம் ப⁴வேயம் நந்தி³நீ ததா² |
ஸுசைலா ம்ருஷ்டஹஸ்தா ச ஸ்வஜநேஷ்டா கு³ணாந்விதா ||2-81-34

ஏவம் க்ருத்வா ததோ விப்ரம் மது⁴நா ஸ்வஸ்தி வாசயேத் |
திலைரபி ததா² க்ருஷ்ணை꞉ பாயஸேந து போ⁴ஜயேத் ||2-81-35

ஏவம் வ்ரதாநி தே³வீபி⁴꞉ க்ருதாந்யமரவர்ணிநி |
மஹாதே³வ்யா புரோக்தாநி ருத்³ரபத்ந்யா ஹரிப்ரியே ||2-81-36

அஹம் ப்³ரவீமி தபஸா மதீ³யேந ஸமந்விதா | 
ஸர்வா த்³ரக்ஷ்யத² கு³ண்யாநி வ்ரதகாநி ததை²வ ச ||2-81-37

பௌராணாந்யுமயா தே³வ்யா யாநி த்³ருஷ்டாநி வை புரா |
கல்யாணகு³ணயுக்தாநி பாவநாநி ஷு²பா⁴நி ச ||2-81-38 

வைஷ²ம்பாயந உவாச
ருக்மிணீ வ்ரதகம் சக்ரே த்³ருஷ்ட்வா வ்ரதகவிஸ்தரம் |
உமாயா வரதா³நேந த்³ருஷ்ட்வா தி³வ்யேந சக்ஷுஷா ||2-81-39

உமாவ்ரதேஷு ஸர்வேஷு வ்ருஷதா³நம் ததா²தி⁴கம் |
ரத்நமாலாப்ரதா³நம் சயதா²ந்நம் ஸார்வகாமிகம் ||2-81-40

ததா² ஜாம்ப³வதீ சக்ரே புரோமாவ்ரதகம் யதா² |
த³தா³வப்⁴யதி⁴கம் ஸா து ரத்நவ்ருக்ஷம் மநோஹரம் |2-81-41

ஸத்யா த³தௌ³ ததை²வாத² புரோமாவ்ரதகம் ததா² |
பீதமப்⁴யதி⁴கம் வாஸஸ்தயா த³த்தமுமாவ்ரதே ||2-81-42

ரோஹிண்யாத² ச பா²ல்கு³ந்யா மக⁴யா ச புராதநே |
வ்ரதாநி க²லு த³த்தநி ப³ஹூநி குலவர்த⁴நே ||2-81-43

த³தௌ³ ஷ²தபி⁴ஷா சைவ வ்ரதகம் புண்யலக்ஷணம் |
யேந நக்ஷத்ரமுக்²யத்வம் ஜகா³ம குருநந்த³ந ||2-81-44
 
இதி ஷ்²ரீமஹாபா⁴ரதே கி²லேஷு ஹரிவம்ஷே² விஷ்ணுபர்வணி
பாரிஜாதஹரணே உமாவ்ரதகத²நஸமாப்தௌ
பாரிஜாதஹரணகத²நஸமாப்தௌ சைகாஷீ²திதமோ(அ)த்⁴யாய꞉ ||

ஸமாப்தம் சேத³ம் ஹரிவம்ஷ²ஸ்ய பூர்வார்த⁴ம்


Converted to Tamil Script using Aksharamukha : Script Converter: http://aksharamukha.appspot.com/converter
 

Source: http://mahabharata-resources.org/harivamsa/vishnuparva/hv_2_81_mpr.html


##Harivamsha MahA Puranam - Part 2 - Vishnu Parva
Chapter 81 - Narration of Umavrata Concluded
Itranslated by K S Ramachandran, ramachandran_ksr@yahoo.ca
November 22,2008
Note : Verse 33, line 1 : tiShTheyaM is correct##
Further proof-read by Gilles Schaufelberger schaufel @ wanadoo.fr
If you find any errors compared to Chitrashala Press edn,
send corrections to A. Harindranath harindranath_a @ yahoo.com
---------------------------------------------------------------

athaikAshItitamo.adhyAyaH 

umAvratakathanasamAptiH

umovAcha 
bAndhavAnsaguNAnichChedekabhaktena nityadA |
saptamIM saptamIM nityaM kshapetstrI patidevatA ||2-81-1

tataH samvatsare pUrNe vR^ikShaM dadyAddhiraNmayam |
sadakShiNaM brAhmaNAya shubhabandhumatI bhavet ||2-81-2

kara~nje dIpakaM dadyAtsadA yA pramadA vare |
pUrNe saMvatsare dadyAtsauvarNaM dIpakaM tataH ||2-81-3 

ruchyA sA strI bhavedbharturiShTA putravtI tathA |
sapatnInAmadhi tathA dIpavajjvalate shubhe ||2-81-4

yA sheShabhojinI nityaM naiva cha syAdaruntudA |
na cha syAdvyashanA saumye nityaM cha patidevatA ||2-81-5

shauchAnvitA cha satataM na cha rUkShAbhibhAShiNI |
shvashrUshvashurayornityaM shushrUShAbhiratA satI ||2-81-6

kiM tasyA vratakaiH kAryaM kiM vA syAdupavAsakaiH |
yA bhartR^idevatA nityaM satyadharmaguNAnvitA ||2-81-7

vidhavA strI tu yA hi syAddaivayogAtsatI sati |
tasyA vakShyAmi yo dharmaH purANoktaH sumadhyame ||2-81-8

patiM sa~NkalpayitvAsA chitrasthaM vAthamR^inmayam |
tasya pUjAM sadA kuryAtsatAm dharmamanusmaret ||2-81-9

tata evAbhyanuj~nAM sA nityaM yAcheta suvratA |
vratake chopavAse cha bhojane cha visheShataH ||2-81-10

bhartR^ilokAnvrajatyeva na chedvyuchcharate patim |
shANDilI sUryavadbhAti satataM patidevatA ||2-81-11

adyaprabhR^iti sarveShAM devAnAM chaiva yoShitaH |
drakShyanti puNyakavidhiM paurANo yaH sanAtanaH ||2-81-12

munishcha nAradaH kR^itsnaM paurANaM j~nAsyate vidhim |
upavAsasya dharmAtmA vratakAnAM tathaiva cha ||2-81-13

aditistapasendrANI tvaM cha somasute vare |
pravartane puNyakAnAM vratakAnAM cha sarvadA ||2-81-14

kIrtanIyAH satInAM hi bhaviShyatha guNAnvitAH |
upavAsavratavidhiM yathAvadiha kR^itsnashaH ||2-81-15

prAdurbhAveShu sarveShu bhAryA viShNormahAtmanaH |
j~nAsyanti puNyakavidhiM nityameva sanAtanam ||2-81-16

savisheShaM cha dharmANAM strIdharmeShu prashasyate |
patibhaktiraduShTatvamavAgduShTatvameva cha ||2-81-17

nArada uvAcha 
evamuktAstu tAH sAdhvyo mahAdevyA tapodhanAH |
jagmurhR^iShTA mahAdevIM praNipatya harapriyAm ||2-81-18

aditirvratakaM chakre shR^iNuyAddharmachAriNI |
umAvratavidhiH sarvaH pUrvoddiShTastayA kR^itaH ||2-81-19

pArijAte nibadhyAtha mama dattastu kashyapaH |
aditivratakaM nAma taddattaM satyabhAmayA ||2-81-20

tadeva vratakaM dattaM sAvitryA dharmanityayA |
taireva yuktaiH saMyuktamidaM tvabhyadhikaM kR^itam ||2-81-21

saMdhyAkAle tu saMprApte sthAne sthAne tathaiva cha |
pUjanaM vA namaskAro japashcha dviguNaH smR^itaH ||2-81-22

sAvitrIvratakaM kR^itvA tathAdityA vrataM satI |
bhartuH kulaM pitR^IkulamAtmAnaM chaiva tArayet ||2-81-23 

indrANI vratakaM chakre tadevaumaM yathAvidhi |
raktamabhyadhikaM vAso bhojanaM chaivasAmiSham ||2-81-24 

chaturthe divase vApi puNyakArthaM vidhiH punaH |
ahorAtropavAsashcha deyaM kumbhashataM tathA ||2-81-25

ga~NgayA vratakaM dattaM tadevaumaM yashaskari |
snAnamabhyadhikam tvatra pratyUShasyAtmano jale ||2-81-26

anyasminvA jale mAghashuklapakShe haripriye |
etadga~NgAvrataM nAma sarvakAmapradaM smR^itam ||2-81-27

sapta sapta cha saptAtha kulAni harivallabhe |
strI tArayati dharmaj~nA ga~NgAvratakachAriNI ||2-81-28

deyaM kumbhasahasraM tu ga~NgAyA vratake shubhe |
tAraNaM pAraNaM chaiva tadvrataM sArvakAmikam ||2-81-29

yamabhAryA chakArAtha vrataM yAmarathaM shubham |
hemante tattu kartavyamAkAshe harivallabhe ||2-81-30

imAni chaiva vAkyAni brUyAdAkAshamAsthitA |
snAtvA shuchisamAchArA namaskR^itya patiM shubhe ||2-81-31

charAmyahaM yAmarathaM himaM pR^iShThena dhAraye |
pativratA jIvaputrA bhaveyaM cha puro.adhikA||2-81-32

sapatnIradhitiShTheyaMpashyeyaM chaiva mA yamam |
sabhartR^iputrA jIveyaM chiraM cha sukhameva cha ||2-81-33

patilokaM cha gachCheyaM bhaveyaM nandinI tathA |
suchailA mR^iShTahastA cha svajaneShTA guNAnvitA ||2-81-34

evaM kR^itvA tato vipraM madhunA svasti vAchayet |
tilairapi tathA kR^iShNaiH pAyasena tu bhojayet ||2-81-35

evaM vratAni devIbhiH kR^itAnyamaravarNini |
mahAdevyA puroktAni rudrapatnyA haripriye ||2-81-36

ahaM bravImi tapasA madIyena samanvitA | 
sarvA drakShyatha guNyAni vratakAni tathaiva cha ||2-81-37

paurANAnyumayA devyA yAni dR^iShTAni vai purA |
kalyANaguNayuktAni pAvanAni shubhAni cha ||2-81-38 

vaishampAyana uvAcha
rukmiNI vratakaM chakre dR^iShTvA vratakavistaram |
umAyA varadAnena dR^iShTvA divyena chakShuShA ||2-81-39

umAvrateShu sarveShu vR^iShadAnaM tathAdhikam |
ratnamAlApradAnaM chayathAnnaM sArvakAmikam ||2-81-40

tathA jAmbavatI chakre puromAvratakaM yathA |
dadAvabhyadhikaM sA tu ratnavR^ikShaM manoharam |2-81-41

satyA dadau tathaivAtha puromAvratakaM tathA |
pItamabhyadhikaM vAsastayA dattamumAvrate ||2-81-42

rohiNyAtha cha phAlgunyA maghayA cha purAtane |
vratAni khalu dattani bahUni kulavardhane ||2-81-43

dadau shatabhiShA chaiva vratakaM puNyalakShaNam |
yena nakShatramukhyatvaM jagAma kurunandana ||2-81-44
 
iti shrImahAbhArate khileShu harivaMshe viShNuparvaNi
pArijAtaharaNe umAvratakathanasamAptau
pArijAtaharaNakathanasamAptau chaikAshItitamo.adhyAyaH ||

samAptaM chedaM harivaMshasya pUrvArdham       

Previous | English M.M.Dutt | Tamil Translation | Next