Sunday 8 November 2020

புண்யகவ்ரதவர்ணனம் | விஷ்ணு பர்வம் அத்யாயம் - 134 (135) - 078 (79)

அதா²ஷ்டஸப்ததிதமோ(அ)த்⁴யாய꞉

புண்யகவ்ரதவர்ணனம்


Punyaka rite

உமோவாச 
ஸர்வஜ்ஞாஹம் யதா³ ப⁴ர்து꞉ ப்ரஸாதே³ன ஷு²சிஸ்மிதே |
ததா³ புரா மமாதி³ஷ்டோ த்³ருஷ்ட꞉ புண்யவிதி⁴꞉ ஷு²ப⁴꞉ ||2-78-1

ஸனாதன꞉ புண்யவிதி⁴ரிதி பு³த்³த்⁴யாவக³ம்யதாம் |
மஹாதே³வப்ரஸாதே³ன மயா த்³ருஷ்டஸ்த்வருந்த⁴தி  ||2-78-2

புண்யகானி ச ஸர்வாணி சீர்ணவத்யஸ்ம்யனிந்தி³தே 
அனுஜ்ஞயா ப⁴க³வதோ ப⁴ர்து꞉ ஷ²ர்வஸ்ய தீ⁴மத꞉ ||2-78-3

ஸதீத்வம் த⁴ர்மசரணம் யஸ்யா நித்யமக²ண்டி³தம் |
புண்யகானாம் விதி⁴ஸ்தஸ்யா꞉ புராணை꞉ பரிகீர்தித꞉ || 2-78-4

தா³னோபவாஸபுண்யானி ஸுக்ருதான்யப்யருந்த⁴தி |
நிஷ்ப²லான்யஸதீனாம் ஹி புண்யகானி ததா² ஷு²பே⁴ ||2-78-5

யா வஞ்சயந்தி ப⁴ர்தாரம் யோனிது³ஷ்டாஷ்²ச யா꞉ ஸ்த்ரிய꞉ |
யோனிதோ³ஷாத்புண்யப²லம் நாஷ்²னந்தி நிரயங்க³மா꞉ || 2-78-6

ஸாத்⁴வ்யோ ஜக³த்³தா⁴ரயந்தி ஸுஷீ²லா꞉ பதிதே³வதா꞉ |
அனன்யா த⁴ர்மநித்யாஷ்²ச ஸதீபந்தா²னமாஷ்²ரிதா꞉ ||2-78-7 

அவாக்³து³ஷ்டா꞉ ஷௌ²சயுக்தா த்⁴ருதிமத்ய꞉ ஷு²ப⁴வ்ரதா꞉ |
ஸததம் ஸாது⁴வாதி³ன்யோ தா⁴ரயந்தி ஜக³த்க²லு ||2-78-8

வ்யாதி⁴த꞉ பதிதோ வாபி தீ³னோ வாபி கத²ஞ்சன |
ந த்யக்தவ்ய꞉ ஸ்த்ரியா ப⁴ர்தா த⁴ர்ம ஏஷ ஸனாதன꞉ ||2-78-9

அகார்யகாரிணம் வாபி பதிதம் வாபி நிர்கு³ணம் |
ஸ்த்ரீ பதிம் தாரயத்யேவ ததா²(ஆ)த்மானம் ஷு²பா⁴னனே ||2-78-10

யோனிது³ஷ்டஸ்த்ரியோ நாஸ்தி ப்ராயஷ்²சித்தம் ஹதைவ ஸா |
வாக்³து³ஷ்டே விஹிதம் ஸத்³பி⁴꞉  ப்ராயஷ்²சித்தம் புராதனே ||2-78-11

ப⁴ர்துஷ்²ச²ந்தே³ன கர்தவ்யம் வ்ரதகம் ஸர்வதா³ ஸ்த்ரியா |
உபவாஸோ(அ)பி வா ஸத்யே காங்க்ஷந்த்யா ஸுக்ருதாம் க³திம் ||2-78-12

கல்பாந்தரஸஹஸ்ரேஷு ந ஸ்த்ரீ ஸா லப⁴தே க³திம் |
திர்யக்³யோநிஸஹஸ்ரேஷு பச்யதே யோனிவிப்லவாத் ||2-78-13

யதி³ ஸா நாம மானுஷ்யம் ஸ்த்ரீ லபே⁴த³ஸதீ ஸதீ |
சண்டா³லயோனௌ து³ர்மேதா⁴ ஜாயதே குக்குராஷ²னா ||2-78-14

ப⁴ர்தா தே³வ꞉ ஸதா³ ஸ்த்ரீணாம் ஸத்³பி⁴ர்த்³ருஷ்டஸ்தபோத⁴னே |
யஸ்யா ஹி துஷ்யதே ப⁴ர்தா ஸா ஸதீ த⁴ர்மசாரிணீ ||2-78-15

கௌதூஹலஹதானாம் து ஸ்த்ரீணாம் லோகோ ந ஷோ²ப⁴ன꞉ |
ப⁴ர்தர்யேவ மனோ யாஸாம் ஸத்³பா⁴வேன வ்யவஸ்தீ²தம் ||2-78-16  

கர்மணா மனஸா வசா பதிம் நாதிசரந்தி யா꞉ |
தாஸாம் புண்யப²லம் ஸௌம்யே புண்யகை꞉ ஸமுதா³ஹ்ருதம் ||2-78-17

புண்யகானாம் விதி⁴ம் க்ருத்ஸ்னம் ஸ்வர்லோகப்ரதிஷோ²ப⁴னே |
நிபோ³த⁴ ஸஹ ஸர்வாபி⁴ர்த்³ருஷ்டோ யஸ்தபஸா மயா ||2-78-18

ஸ்னாத்வா ஸ்த்ரீ ப்ராதருத்தா²ய பதிம் விஜ்ஞாபயேத்ஸதீ |
உபவாஸார்த²மத² வா வ்ரதகார்த²ம் த்³ருதவ்ரதே ||2-78-19

ஷ்²வஷு²ராப்⁴யாம் ச சரணௌ ஸததம் ஸத்தமஸ்ய ச |
க்³ரஹாயௌது³ம்ப³ரம் பாத்ரம்  ஸகுஷ²ம் ஸாக்ஷ்தம் ததா² ||2-78-20

கோ³ஷ்²ருங்க³ம் த³க்ஷிணம் ஸிச்ய ப்ரதிக்³ருஹ்ணீத தஜ்ஜலம் |
ததோ ப⁴ர்து꞉ ஸதீ த³த்³யாத்ஸ்னாதஸ்ய ப்ரயதஸ்ய ச ||2-78-21

ஆத்மனோ(அ)பி நிஷேக்தவ்யம் தத꞉ ஷி²ரஸி தஜ்ஜலம் | 
த்ரைலோக்யஸர்வதீர்தே²ஷு ஸ்னானமேதது³தா³ஹ்ருதம் ||2-78-22

உபவாஸேஷு கர்தவ்யமேதத்³தி⁴ வ்ரதகேஷு ச  |
ஸ்னானமேதத்³தி⁴ ஸாமான்யம் ஸ்த்ரீணாம் பும்ஸாம் ச பா⁴மினி ||2-78-23

அருந்த⁴தி மயா த்³ருஷ்டம் தபஸா ஹரதேஜஸா |
அஷ²ல்யவித்³த⁴ம் ஷ²யனமாஸனம் ச ததா²வித⁴ம் ||2-78-24

ஸ்வயம் ப்ரக்ஷாலனம் சாபி பாத³யோரனுஷ²ப்³தி³தம் |
அஷ்²ருப்ரபாதோ ரோஷஷ்²ச கலஹஷ்²ச க்ருத꞉ ஸதி |
உபவாஸாத்³வ்ரதாத்³வாபி ஸத்³யோ ப்⁴ரம்ஷ²யதி ஸ்த்ரிய꞉ ||2-78-25

ஷு²க்லமேவ ஸதா³ வாஸ꞉ ப்ரஷ²ஸ்தம் சந்த்³ரஸம்ப⁴வே |
அந்தர்வாஸோ(அ)பரம் சைவ உபவாஸே வ்ரதே ததா² ||2-78-26

பாது³கார்த²ம் த்ருணை꞉ கார்யம் ஸர்வதா³ வ்ரதகே ஸதி |
உபவாஸே(அ)பி ச விதி⁴ரேஷ ஏவ ப்ரவர்தித꞉ ||2-78-27

அஞ்ஜனம் ரோசனம் சாபி க³ந்தா⁴ன்ஸுமனஸஸ்ததா² |
வ்ரதகே சோபவாஸே ச நித்யமேவ விவர்ஜயேத் ||2-78-28

த³ந்தகாஷ்ட²ம் ஷி²ர꞉ஸ்னானமுத்³வர்தனமதா²பி வா |
விவர்ஜிதம் ம்ருதா³ ஸர்வம் ஷௌ²சார்த²ம் து விதீ⁴யதே ||2-78-29

பி³ல்வாம்ருதப²லைர்நித்யம் ஷ்²ரீப²லைஷ்²ச ஸமாசரேத் |
ப்ரக்ஷாலனம் வை ஷி²ரஸ꞉ ஸதா³ ம்ருண்மிஷ்²ரிதைர்ஜலை꞉ || 2-78-30 

ஷி²ரஸோ(அ)ப்⁴யஞ்ஜனம் ஸௌம்யே நைவ தாவத்ப்ரஷ²ஸ்யதே |
ந பாத³யோர்ன கா³த்ரஸ்ய ஸ்னேஹேனேதி ஸ்தி²தி꞉ ஸ்ம்ருதா ||2-78-31

கோ³யானமுஷ்ட்ரயானம் ச க²ரயானம் ச வர்ஜிதம் |
நக்³னஸ்னானம் ச ஸததம் வ்ரதே சாப்யுபவாஸகே ||2-78-32

நதீ³ஜலம் ப்ரஸ்ரவஜம் ப்ரஷ²ஸ்தம் ஸோமனந்தி³னி |
ஷு²பே⁴ தடா³கே³ வாப்யாதௌ³ விஸ்தீர்ணே ஜலஜாயுதே ||2-78-33

க³த்வா ஸ்னானம் ப்ரஷ்²ஸ்தம் து ஸதை³வ க²லு ஸர்வதா² |
அலாபே⁴ த்வவருத்³தா⁴ ஸ்த்ரீ க⁴டஸ்னானம் ஸமாசரேத் || 2-78-34

நவைஷ்²ச கும்பை⁴꞉ ஸ்னாதவ்யம் விதி⁴ரேஷ புராதன꞉ |
ஸ்னானம் ச கார்யம் ஷி²ரஸா தப꞉ப²லமவாப்னுயாத்   ||2-78-35

இதி ஷ்²ரீமஹாபா⁴ரதே கி²லேஷு ஹரிவம்ஷே² விஷ்ணுபர்வணி
பாரிஜாதஹரணே(அ)ஷ்டஸப்ததிதமோ(அ)த்⁴யாய꞉


Converted to Tamil Script using Aksharamukha : Script Converter: http://aksharamukha.appspot.com/converter
 

Source: http://mahabharata-resources.org/harivamsa/vishnuparva/hv_2_78_mpr.html


##Harivamsha Maha Puranam - Part 2 - Vishnu Parva
Chapter 78 - Description of Punyaka Vratam
Itranslated by K S Ramachandran, ramachandran_ksr@yahoo.ca
November 16, 2008##
Note: verse 13 , line 2: pachyate is the correct word  

Further proof-read by Gilles Schaufelberger schaufel @ wanadoo.fr
If you find any errors compared to Chitrashala Press edn,
send corrections to A. Harindranath harindranath_a @ yahoo.com
---------------------------------------------------------------
    
athAShTasaptatitamo.adhyAyaH 

puNyakavratavarNanam

umovAcha 
sarvaj~nAhaM yadA bhartuH prasAdena shuchismite |
tadA purA mamAdiShTo dR^iShTaH puNyavidhiH shubhaH ||2-78-1

sanAtanaH puNyavidhiriti buddhyAvagamyatAm |
mahAdevaprasAdena mayA dR^iShTastvarundhati  ||2-78-2

puNyakAni cha sarvANi chIrNavatyasmyanindite 
anuj~nayA bhagavato bhartuH sharvasya dhImataH ||2-78-3

satItvaM dharmacharaNaM yasyA nityamakhaNDitam |
puNyakAnAM vidhistasyAH purANaiH parikIrtitaH || 2-78-4

dAnopavAsapuNyAni sukR^itAnyapyarundhati |
niShphalAnyasatInAM hi puNyakAni tathA shubhe ||2-78-5

yA va~nchayanti bhartAraM yoniduShTAshcha yAH striyaH |
yonidoShAtpuNyaphalaM nAshnanti niraya~NgamAH || 2-78-6

sAdhvyo jagaddhArayanti sushIlAH patidevatAH |
ananyA dharmanityAshcha satIpanthAnamAshritAH ||2-78-7 

avAgduShTAH shauchayuktA dhR^itimatyaH shubhavratAH |
satataM sAdhuvAdinyo dhArayanti jagatkhalu ||2-78-8

vyAdhitaH patito vApi dIno vApi katha~nchana |
na tyaktavyaH striyA bhartA dharma eSha sanAtanaH ||2-78-9

akAryakAriNaM vApi patitaM vApi nirguNam |
strI patiM tArayatyeva tathA.a.atmAnaM shubhAnane ||2-78-10

yoniduShTastriyo nAsti prAyashchittaM hataiva sA |
vAgduShTe vihitaM sadbhiH  prAyashchittaM purAtane ||2-78-11

bhartushChandena kartavyaM vratakaM sarvadA striyA |
upavAso.api vA satye kA~NkShantyA sukR^itAM gatim ||2-78-12

kalpAntarasahasreShu na strI sA labhate gatim |
tiryagyonisahasreShu pachyate yoniviplavAt ||2-78-13

yadi sA nAma mAnuShyaM strI labhedasatI satI |
chaNDAlayonau durmedhA jAyate kukkurAshanA ||2-78-14

bhartA devaH sadA strINAM sadbhirdR^iShTastapodhane |
yasyA hi tuShyate bhartA sA satI dharmachAriNI ||2-78-15

kautUhalahatAnAM tu strINAM loko na shobhanaH |
bhartaryeva mano yAsAM sadbhAvena vyavasthiitam ||2-78-16  

karmaNA manasA vachA patim nAticharanti yAH |
tAsAM puNyaphalaM saumye puNyakaiH samudAhR^itam ||2-78-17

puNyakAnAM vidhiM kR^itsnaM svarlokapratishobhane |
nibodha saha sarvAbhirdR^iShTo yastapasA mayA ||2-78-18

snAtvA strI prAtarutthAya patiM vij~nApayetsatI |
upavAsArthamatha vA vratakArthaM dR^itavrate ||2-78-19

shvashurAbhyAM cha charaNau satataM sattamasya cha |
grahAyaudumbaraM pAtraM  sakushaM sAkShtaM tathA ||2-78-20

goshR^i~NgaM dakShiNaM sichya pratigR^ihNIta tajjalam |
tato bhartuH satI dadyAtsnAtasya prayatasya cha ||2-78-21

Atmano.api niShektavyaM tataH shirasi tajjalam | 
trailokyasarvatIrtheShu snAnametadudAhR^itam ||2-78-22

upavAseShu kartavyametaddhi vratakeShu cha  |
snAnametaddhi sAmAnyaM strINAM puMsAM cha bhAmini ||2-78-23

arundhati mayA dR^iShTaM tapasA haratejasA |
ashalyaviddhaM shayanamAsanaM cha tathAvidham ||2-78-24

svayaM prakShAlanaM chApi pAdayoranushabditam |
ashruprapAto roShashcha kalahashcha kR^itaH sati |
upavAsAdvratAdvApi sadyo bhraMshayati striyaH ||2-78-25

shuklameva sadA vAsaH prashastaM chandrasaMbhave |
antarvAso.aparaM chaiva upavAse vrate tathA ||2-78-26

pAdukArthaM tR^iNaiH kAryam sarvadA vratake sati |
upavAse.api cha vidhireSha eva pravartitaH ||2-78-27

a~njanaM rochanaM chApi gandhAnsumanasastathA |
vratake chopavAse cha nityameva vivarjayet ||2-78-28

dantakAShThaM shiraHsnAnamudvartanamathApi vA |
vivarjitaM mR^idA sarvaM shauchArthaM tu vidhIyate ||2-78-29

bilvAmR^itaphalairnityam shrIphalaishcha samAcharet |
prakShAlanaM vai shirasaH sadA mR^iNmishritairjalaiH || 2-78-30 

shiraso.abhya~njanaM saumye naiva tAvatprashasyate |
na pAdayorna gAtrasya sneheneti sthitiH smR^itA ||2-78-31

goyAnamuShTrayAnaM cha kharayAnaM cha varjitam |
nagnasnAnaM cha satataM vrate chApyupavAsake ||2-78-32

nadIjalaM prasravajaM prashastaM somanandini |
shubhe taDAge vApyAdau vistIrNe jalajAyute ||2-78-33

gatvA snAnaM prashstaM tu sadaiva khalu sarvathA |
alAbhe tvavaruddhA strI ghaTasnAnaM samAcharet || 2-78-34

navaishcha kumbhaiH snAtavyaM vidhireSha purAtanaH |
snAnaM cha kAryaM shirasA tapaHphalamavApnuyAt   ||2-78-35

iti shrImahAbhArate khileShu harivaMshe viShNuparvaNi
pArijAtaharaNe.aShTasaptatitamo.adhyAyaH       

Previous | English M.M.Dutt | Tamil Translation | Next