Saturday 7 November 2020

புந்யாகவிதி⁴꞉ | விஷ்ணு பர்வம் அத்யாயம் - 133 (134) - 077 (78)

அத² ஸப்தஸப்ததிதமோ(அ)த்⁴யாய꞉

புந்யாகவிதி⁴꞉


Narada Rukmini Satyabama

ஜநமேஜய உவாச 
புண்யகாநாம் மமோத்பத்திம் கத²யஸ்வ த்³விஜோத்தம |
த்³வைபாயநப்ரஸாதே³ந ஸர்வம் ஹி விதி³தம் தவ ||2-77-1

வைஶம்பாயந உவாச 
உமயா புண்யகவிதி⁴ர்நரேந்த்³ரோத்பாதி³த꞉ புரா |
ஶ்ருணு யேந விதா⁴நேந லோகே  த⁴ர்மப்⁴ருதாம் வர ||2-77-2

ஸ்வர்கா³ந்நீதே பாரிஜாதே க்ருஷ்ணேநாக்லிஷ்டகர்மணா |
யயௌ த்³வாரவதீம் தீ⁴மாந்நாரதோ³ முநிஸத்தம꞉ ||2-77-3

தே³வாஸுரே ந்ருபஶ்ரேஷ்ட² ஸங்க்³ராமே ஸமுபஸ்தி²தே |
ஷட்புரஸ்ய வதே⁴ கோ⁴ரே மஹாதே³வாஜ்ஞயாநக⁴ ||2-77-4

க்ருஷ்ணேந ஸஹிதம் விப்ரம் நாரத³ம் த⁴ர்மவித்தமம் |
ஆஸீநம் பரிபப்ரச்ச² ருக்மிணீ பை⁴ஷ்மிகீ ந்ருப ||2-77-5

தத்ர ஜாம்ப³வதீ தே³வீ ஸத்யபா⁴மா ச பா⁴மிநீ |
கா³ந்தா⁴ரராஜபுத்ரீ ச யோக³யுக்தா நராதி⁴ப ||2-77-6

தே³வ்யஶ்ச ந்ருப க்ருஷ்ணஸ்ய ப³ஹ்வ்யோ(அ)ந்யா வை ஸமாக³தா꞉ |
குலஶீலகு³ணோபேதா த⁴ர்மஶீலா꞉ பதிவ்ரதா꞉ ||2-77-7

ருக்மிண்யுவாச 
முநே த⁴ர்மப்⁴ருதாம் ஶ்ரேஷ்ட² த⁴ர்மஜ்ஞாநப்⁴ருதாம் வர |
உத்பத்திம் புண்யகாநாம் த்வம் வக்துமர்ஹஸ்யஶேஷத꞉ ||2-77-8 

விதி⁴ம் ச ப²லயோக³ம் ச தா³நகாலம் ததை²வ ச |
கௌதூஹலம் நஸ்தத்ஸித்³தி⁴ம் வத³ஸ்வ வத³தாம் வர ||2-77-9

நாரத³ உவாச 
ஶ்ருணு வைத³ர்பி⁴ த⁴மஜ்ஞே ஸபத்நீபி⁴꞉ ஸஹாநகே⁴ |
புண்யகாநாம் விதி⁴꞉ ப்ரோக்தோ யதா² தே³வி புரா மயா ||2-77-10

சசாரோமா வ்ரதம் தே³வீ புண்யகாநாம் ஶுசிவ்ரதா |
வ்ரதாவஸாநே(அ)த² ததா² ஸக்²யோ தே³வி நிமந்த்ரிதா꞉ ||2-77-11

அதி³த்யாத்³யா꞉ ஸுதா꞉ ஸர்வா த³க்ஷஸ்யாக்லிஷ்டகர்மண꞉ |
பௌலோமீ ச ஶசீ தே³வீ க்²யாதா லோகே பதிவ்ரதா ||2-77-12

ரோஹிநீ ச மஹாபா⁴கா³ ஸோமஸ்ய த³யிதா ஸதீ |
பா²ல்கு³நீ ச ததா² பூர்வா ரேவதீ ச விஶாம்பதே ||2-77-13

ததா² ஶதபி⁴ஷா சைவ மகா⁴ ச குருநந்த³ந |
ஏதாபி⁴ர்ஹி மஹாதே³வீ பூர்வமாராதி⁴தா ஸதீ ||2-77-14

க³ங்கா³ ஸரஸ்வதீ சைவ  வேணீ கோ³தா³ ச நிம்நகா³ |
ததா² வைதரணீ சைவ க³ண்ட³கீ யா ச பா⁴ரத ||2-77-15

அந்யாஶ்ச ஸரிதோ ரம்யா லோபாமுத்³ரா ச பா⁴ரத |
ஸத்யஶ்சாந்யா ஜக³த்³தே³வ்யோ தா⁴ரய்தி ஹி தா꞉ ஶுபா⁴꞉ ||2-77-16

ஶுபா⁴ஶ்ச கி³ரிநந்தி³ந்யோ வஹ்நிகந்யாஶ்ச ஸுவ்ரதா꞉ |
ஸ்வாஹா வஹ்நிப்ரியா தே³வீ ஸாவித்ரீ ச யஶஸ்விநீ ||2-77-17

ருத்³தி⁴꞉ குபே³ரகாந்தா ச ஜலேஶமஹிஷீ ததா² |
பா⁴ர்யா பித்ருபதேஶ்சைவ வஸுபத்ந்யஸ்ததா² ச யா꞉ ||2-77-18

ஹ்ரீ꞉ ஶ்ரீர்த்⁴ருதிஸ்ததா² கீர்திராஶா மேதா⁴ ச ஸுவ்ரதா꞉ |
ப்ரீதிர்மதிஶ்ச க்²யாதிஶ்ச ஸந்நீதிஶ்ச தபோத⁴நா꞉ ||2-77-19

தே³வ்ய꞉ ஸத்யஸ்ததை²வாந்யா꞉ ஸர்வபூ⁴தஹிதே ரதா꞉ |
தாஸாம் வ்ரதாவஸாநே ச பூஜாம் சக்ரே(அ)ம்பி³கா ததா³ ||2-77-20

திலரத்நமயம் த³த்த்வா பர்வதம் ஸர்வதா⁴ந்யவத் |
வாஸோபி³ர்பூ⁴ஷணைர்முக்²யைர்நாநாராகை³꞉ ஸுமத்⁴யமே ||2-77-21

ப்ரதிக்³ருஹ்ய து தாம் பூஜாம் த³த்தாம் தே³வ்யா தபோத⁴நா꞉ |
உபவிஷ்டா꞉ கதா²ஶ்சித்ரா꞉ குர்வந்த்யோ ப⁴ர்த்ருதே³வதா꞉ ||2-77-22

புண்யகார்த²ம் கதா²ஸ்தாஸாமாஸந்தே³வீ ஶஶம்ஸ யா꞉ |
விதி⁴ம் ச புண்யகஸ்யாத² ஸதீநாம் ப⁴ர்த்ருதே³வதே ||2-77-23

தாஸாம் மதேந ஸாத்⁴வீநாம் ஸவாஸாம் ஸோமநந்தி³நீ |
பர்யப்ருச்ச²து³மாம் தே³வீம் புண்யகாநாம் விதி⁴ம் வரா ||2-77-24

உமா தாஸாம் ப்ரியார்த²ம் து புண்யகாந்யப்³ரவீத்ததா³ |
ஸமக்ஷம் மம வைத³ர்பி⁴ ஸர்வபூ⁴தஹிதே ரதா ||2-77-25

மமைவ சோமயா த³த்த꞉ ஸ ததா³ ரத்நபர்வத꞉ |
ப்ரதிக்³ருஹ்ய மயா சைவ க்ருதோ ப்³ராஹ்மணஸாச்சு²பே⁴ ||2-77-26

உமா த்வருந்த⁴தீம் ஸாத்⁴வீமாமந்த்ர்ய யத³பா⁴ஷத |
ஶ்ருணு கல்யாணி வக்ஷ்யாமி ஸர்வாபி⁴꞉ ஸஹிதா ஶுபே⁴ ||2-77-27

புண்யகாநாம் விதி⁴ம் க்ரூத்ஸ்நம் யதா²வத³நுபூர்வஶ꞉ |
யதா² சைவ மயா த்³ருஷ்டஸ்தத ஏஷ விதி⁴꞉ ஶுபே⁴ ||2-77-28

இதி ஶ்ரீமஹாபா⁴ரதே கி²லேஷு ஹரிவம்ஶே விஷ்ணுபர்வணி
புண்யகவிதி⁴கத²நே ஸப்தஸப்ததிதமோ(அ)த்⁴யாய꞉


Converted to Tamil Script using Aksharamukha : Script Converter: http://aksharamukha.appspot.com/converter
 

Source: http://mahabharata-resources.org/harivamsa/vishnuparva/hv_2_77_mpr.html


##Harivamsha Maha Puranam - Part 2 -Vishnu Parva
Chapter 77 - The Description of observance of Punyaka 
Itranslated by K S Ramachandran, ramachandran_ksr@yahoo.ca,
November 12, 2008##

Further proof-read by Gilles Schaufelberger schaufel @ wanadoo.fr
If you find any errors compared to Chitrashala Press edn,
send corrections to A. Harindranath harindranath_a @ yahoo.com
---------------------------------------------------------------

Atha saptasaptatitamo.adhyAyaH

punyAkavidhiH
  
janamejaya uvAcha 
puNyakAnAM mamotpattiM kathayasva dvijottama |
dvaipAyanaprasAdena sarvaM hi viditaM tava ||2-77-1

vaishampAyana uvAcha 
umayA puNyakavidhirnarendrotpAditaH purA |
shR^iNu yena vidhAnena loke  dharmabhR^itAM vara ||2-77-2

svargAnnIte pArijAte kR^iShNenAkliShTakarmaNA |
yayau dvAravatIM dhImAnnArado munisattamaH ||2-77-3

devAsure nR^ipashreShTha sa~NgrAme samupasthite |
ShaTpurasya vadhe ghore mahAdevAj~nayAnagha ||2-77-4

kR^iShNena sahitaM vipraM nAradaM dharmavittamam |
AsInaM paripaprachCha rukmiNI bhaiShmikI nR^ipa ||2-77-5

tatra jAmbavatI devI satyabhAmA cha bhAminI |
gAndhArarAjaputrI cha yogayuktA narAdhipa ||2-77-6

devyashcha nR^ipa kR^iShNasya bahvyo.anyA vai samAgatAH |
kulashIlaguNopetA dharmashIlAH pativratAH ||2-77-7

rukmiNyuvAcha 
mune dharmabhR^itAM shreShTha dharmaj~nAnabhR^itAM vara |
utpattiM puNyakAnAM tvaM vaktumarhasyasheShataH ||2-77-8 

vidhiM cha phalayogaM cha dAnakAlaM tathaiva cha |
kautUhalaM nastatsiddhiM vadasva vadatAM vara ||2-77-9

nArada uvAcha 
shR^iNu vaidarbhi dhamaj~ne sapatnIbhiH sahAnaghe |
puNyakAnAM vidhiH prokto yathA devi purA mayA ||2-77-10

chachAromA vrataM devI puNyakAnAM shuchivratA |
vratAvasAne.atha tathA sakhyo devi nimantritAH ||2-77-11

adityAdyAH sutAH sarvA dakShasyAkliShTakarmaNaH |
paulomI cha shachI devI khyAtA loke pativratA ||2-77-12

rohinI cha mahAbhAgA somasya dayitA satI |
phAlgunI cha tathA pUrvA revatI cha vishAMpate ||2-77-13

tathA shatabhiShA chaiva maghA cha kurunandana |
etAbhirhi mahAdevI pUrvamArAdhitA satI ||2-77-14

ga~NgA sarasvatI chaiva  veNI godA cha nimnagA |
tathA vaitaraNI chaiva gaNDakI yA cha bhArata ||2-77-15

anyAshcha sarito ramyA lopAmudrA cha bhArata |
satyashchAnyA jagaddevyo dhArayti hi tAH shubhAH ||2-77-16

shubhAshcha girinandinyo vahnikanyAshcha suvratAH |
svAhA vahnipriyA devI sAvitrI cha yashasvinI ||2-77-17

R^iddhiH kuberakAntA cha jaleshamahiShI tathA |
bhAryA pitR^ipateshchaiva vasupatnyastathA cha yAH ||2-77-18

hrIH shrIrdhR^itistathA kIrtirAshA medhA cha suvratAH |
prItirmatishcha khyAtishcha sannItishcha tapodhanAH ||2-77-19

devyaH satyastathaivAnyAH sarvabhUtahite ratAH |
tAsAM vratAvasAne cha pUjAM chakre.ambikA tadA ||2-77-20

tilaratnamayaM dattvA parvataM sarvadhAnyavat |
vAsobirbhUShaNairmukhyairnAnArAgaiH sumadhyame ||2-77-21

pratigR^ihya tu tAM pUjAM dattAM devyA tapodhanAH |
upaviShTAH kathAshchitrAH kurvantyo bhartR^idevatAH ||2-77-22

puNyakArthaM kathAstAsAmAsandevI shashaMsa yAH |
vidhiM cha puNyakasyAtha satInAM bhartR^idevate ||2-77-23

tAsAM matena sAdhvInAM savAsAM somanandinI |
paryapR^ichChadumAM devIM puNyakAnAM vidhiM varA ||2-77-24

umA tAsAM priyArthaM tu puNyakAnyabravIttadA |
samakShaM mama vaidarbhi sarvabhUtahite ratA ||2-77-25

mamaiva chomayA dattaH sa tadA ratnaparvataH |
pratigR^ihya mayA chaiva kR^ito brAhmaNasAchChubhe ||2-77-26

umA tvarundhatIM sAdhvImAmantrya yadabhAShata |
shR^iNu kalyANi vakShyAmi sarvAbhiH sahitA shubhe ||2-77-27

puNyakAnAM vidhiM kR^ItsnaM yathAvadanupUrvashaH |
yathA chaiva mayA dR^iShTastata eSha vidhiH shubhe ||2-77-28

iti shrImahAbhArate khileShu harivaMshe viShNuparvaNi
puNyakavidhikathane saptasaptatitamo.adhyAyaH       

Previous | English M.M.Dutt | Tamil Translation | Next