Saturday 7 November 2020

த்³யுதரோ꞉ புந꞉ ஸ்வஸ்தா²நே நயநம் | விஷ்ணு பர்வம் அத்யாயம் - 132 (133) - 076 (77)

அத² ஷட்ஸப்ததிதமோ(அ)த்⁴யாய꞉

த்³யுதரோ꞉ புந꞉ ஸ்வஸ்தா²நே நயநம்


Narada Rukmini Satyabama Krishna

வைஶம்பாயந உவாச
அத² க்ருஷ்ணஸ்ய கௌரவ்ய த்⁴யாதமாத்ரஸ்தபோத⁴ந꞉ |
ஆஜகா³ம முநிஶ்ரேஷ்டோ² நாரதோ³ வத³தாம் வர꞉ ||2-76-1

ஸம்பூஜயித்வா விதி⁴வத்³வாஸுதே³வோ விஶாம்பதே |
ப்ரதிக்³ரஹார்த²ம் விதி⁴வச்ச்²ரீமாந்ப⁴க்த்யா ந்யமந்த்ரயத் ||2-76-2

தத꞉ காலே ச ஸம்ப்ராப்தே ஸ்நாதம் தே³வோ மஹாமுநிம் |
ஸம்பூஜ்ய மால்யைர்க³ந்தை⁴ஶ்ச போ⁴ஜயாமாஸ பா⁴ரத ||2-76-3

ஸார்வகாமிகமந்நாத்³யம் ஸர்வபூ⁴தக்ருத³ந்வய꞉ |
ஸத்யயா ப்ரியயா ஸார்த⁴ம் ப்ரஹ்ருஷ்டேநாந்தராத்மநா ||2-76-4

புஷ்பதா³மாவஸஜ்யாத² கந்டே² க்ருஷ்ணஸ்ய பா⁴விநீ |
ப³ப³ந்த⁴ க்ருஷ்ணம் ஸுப⁴கா³ பாரிஜாதே வநஸ்பதௌ ||2-76-5

அத்³பி⁴ர்த³தௌ³ நாரதா³ய ததோ(அ)நுஜ்ஞாப்ய கேஶவம் |
தே³வீ தே⁴நுஸஹஸ்ரம் ச காஞ்சநஸ்ய ச பர்வதம் ||2-76-6

ஹிரண்யரூப்யமிஶ்ரம் ச மணிரத்நப்ரப⁴ஸ்ய ச |
திலமிஶ்ரஸ்ய ச ததா² த⁴ந்யைரந்யைர்யுதஸ்ய ச ||2-76-7

ப்ரதிக்³ருஹ்ய து தத்ஸர்வம் நாரதோ³ முநிஸத்தம꞉ |
ஸ ஸம்ப்ரஹ்ருஷ்டோ² பு⁴க்த்வாத² பூ⁴ய꞉ கேஶவமப்³ரவீத் ||2-76-8

போ⁴꞉ கேஶவ மதீ³யஸ்த்வமத்³பி⁴ர்த³த்தோ(அ)ஸி ஸத்யயா |
ஸ த்வம் மாமநுக³ச்ச²ஸ்வ குரு யத்³யத்³ப்³ரவீம்யஹம் ||2-76-9

ப்ரத²ம꞉ பக்ஷ இத்யேவமப்³ரவீந்மது⁴ஸூத³ந꞉ |
வ்ரஜந்தமநுவவ்ராஜ நாரத³ம் ச ஜநார்த³ந꞉ ||2-76-10

பரிஹாஸம் ப³ஹுவித⁴ம் க்ருத்வா முநிவரஸ்ததா³ |
திஷ்ட²ஸ்வ க³ச்சா²மீத்யுக்த்வா பரிஹாஸவிசக்ஷண꞉ ||2-76-11

அபநீய தத꞉ கண்டா²த்புஷ்பதா³மைநமப்³ரவீத் |
கபிலாம் கா³ம் ஸவத்ஸாம் போ⁴ நிஷ்க்ரயார்த²ம் ப்ரயச்ச² மே ||2-76-12

க்ருஷ்ணாஜிநம் திலை꞉ பூர்ணம் ப்ரயச்ச² ச ஸகாஞ்சநம் |
ஏஷோ(அ)த்ர நிஷ்க்ரய꞉ க்ருஷ்ண விஹிதோ வ்ருஷகேதுநா ||2-76-13

ததே²த்யுக்த்வா ஹ்ருஷீகேஶஸ்ததா² சக்ரே ஜநாதி⁴ப |
ஸ உவாச முநிஶ்ரேஷ்ட²ம் ஹஸித்வா மது⁴ஸூத³ந꞉ ||2-76-14

வரம் வரய த⁴ர்மஜ்ஞ யஸ்தே நாரத³ காங்க்ஷித꞉ |
தத்தே தா³தாஸ்மி த⁴ர்மஜ்ஞ பரா ப்ரீதிர்ஹி மே த்வயி ||2-76-15

நாரத³ உவாச 
நித்யமேவாஸ்து மே ப்ரீதோ ப⁴வாந்விஷ்ணோ ஸநாதந |
த்வத்ப்ரஸாதா³த்து ஸாலோக்யம் வ்ரஜேயம் தே மஹாமதே ||2-76-16

அயோநிஜோ ப⁴வேயம் தேநாராயண ஸதாம் க³தே |
ப⁴வேயம் ப்³ராஹ்மணஶ்சைவ புநர்ஜாத்யந்தரேஷ்வபி ||2-76-17 

ஏவமஸ்த்விதி தம் தே³வோ விஷ்ணு꞉ ப்ரோவாச பா⁴ரத |
துதோஷ ச ததோ தீ⁴மாந்நாரதோ³ முநிஸத்தம꞉ ||2-76-18

ஷோட³ஶஸ்த்ரீஸஹஸ்ராணி விஷ்ணோரதுலதேஜஸ꞉ |
நிமந்த்ரிதாநி கௌரவ்ய ஸத்யயா ஹரிகாந்தயா ||2-76-19

தாஸாம் த³தௌ³ ஸந்நியோக³மேகைகம் ஹரிவல்லபா⁴ |
ஶச்யா யோ வாஸுதே³வஸ்ய புரா த³த்தோ நராதி⁴ப ||2-76-20

பாரிஜாதோ வஸம்ஸ்தத்ர தத꞉ ப்ரவவ்ருதே ததா³ |
ஆஜ்ஞயா வாஸுதே³வஸ்ய நாரதே³ந மஹாத்மநா ||2-76-21

நிமந்த்ரிதா க³ணா꞉ ஸர்வே கேஶவேந மஹாத்மநா |
விபூ⁴திம் பாரிஜாதஸ்ய த³த்³ருஶு꞉ குருநந்த³ந ||2-76-22

பாண்ட³வாம்ஶ்சாநயாமாஸ ஸஹைவ ப்ருத²யா ஹரி꞉ |
த்³ரௌபத்³யா ச மஹாதேஜாஸ்ததை²வ ச ஸுப⁴த்³ரயா ||2-76-23

ஶ்ருதஶ்ரவாம் ச ஸஸுதாம் பீ⁴ஷ்மகம் ஸஸுதம் ததா³ |
அந்யாநபி ச கௌரவ்ய மித்ரஸம்ப³ந்தி⁴பா³ந்த⁴வாந் ||2-76-24

ரேமே ச ஸஹ பார்தே²ந பா²ல்கு³நேந ஜநார்த³ந꞉ |
ஸாந்த꞉புரோ மஹாதேஜா꞉ பரமர்த்³த்⁴யாவஸந்ந்ருப ||2-76-25

ஸம்வத்ஸரே ததோ யாதே கேஶிஹாமரஸத்தம꞉ |
பாரிஜாதம் புந꞉ ஸ்வர்க³மாநயத்ஸர்வபா⁴வந꞉ ||2-76-26

தத்ராதி³திம் கஶ்யபம் ச த்³ருஷ்ட்வா ஸ்வஜநநீம் ப்ரபு⁴꞉ |
ஶக்ரேண ஸஹிதோ தீ⁴மாநப்ரமேயபராக்ரம꞉ ||2-76-27 

தமுவாசாதி³திர்மாதா ப்ரணதம் மது⁴ஸூத³நம் |
ஸௌப்⁴ராத்ரமஸ்து வாமேவம் நித்யம் சாமரஸத்தம ||2-76-28

மநோரத²ம் மம த்வம் ச பூரயஸ்வ ஜநார்த³ந |
ததே²த்யேவாப்³ரவீத்க்ருஷ்ணஸ்ததோ மாதரமாத்மவாந் ||2-76-29

ஆமந்த்ரயித்வா பிதரௌ தே³வராஜாநமப்³ரவீத் |
வாஸுதே³வோ மஹாதேஜா꞉ காலப்ராப்தமித³ம் வச꞉ ||2-76-30

மஹாதே³வேந தே³வேஶ ஸந்தி³ஷ்டோ(அ)ஸ்மி மஹாத்மநா |
அந்தர்பூ⁴மிதலே வத்⁴யாநஸுராந்ப்ரதி மாநத³ ||2-76-31

ததி³தோ த³ஶராத்ரேண ஹந்தாஹமஸுரோத்தமாந் |
தத்ரோபவிஷ்டாந்ஸ்தா²தவ்யம் ப்ரவரேண மஹாத்மநா ||2-76-32

ஜயந்தேந ச வீரேண தா³நவாநாம் ஜிகா⁴ம்ஸயா |
ஏகோ(அ)த்ர மாநுஷோ தே³வோ தே³வபுத்ரஸ்ததா² பர꞉ ||2-76-33

அவத்⁴யா꞉ கில தே தே³வைர்ப்³ரஹ்மணோ வரத³ர்பிதா꞉ |
அஸ்மாபி⁴꞉ கில ஹந்தவ்யா மாநுஷத்வமுபாக³தே ||2-76-34

ததே²தி க்ருஷ்ணம் ஸ ஹரி꞉ ப்ரீதரூபஸ்ததா²ப்³ரவீத் |
ஸஸ்வஜாதே ததோ தே³வாவந்யோந்யம் ஜநமேஜய ||2-76-35
 
இதி ஶ்ரீமஹாபா⁴ரதே கி²லேஷு ஹரிவம்ஶே விஷ்ணுபர்வணி
பாரிஜாதஹரணே ஸ்வர்கே³ பாரிஜாதஸ்தா²பநே
ஷட்ஸப்ததிதமோ(அ)த்⁴யாய꞉


Converted to Tamil Script using Aksharamukha : Script Converter: http://aksharamukha.appspot.com/converter
 

Source: http://mahabharata-resources.org/harivamsa/vishnuparva/hv_2_76_mpr.html


##Harivamsha Maha Puranam - Part 2 - Vishnu Parva
Chapter 76 - The Return of the Celestial Tree
Itranslated by K S Ramachandran, ramachandran_ksr@yahoo.ca,
November 12, 2008 ##

Further proof-read by Gilles Schaufelberger schaufel @ wanadoo.fr
If you find any errors compared to Chitrashala Press edn,
send corrections to A. Harindranath harindranath_a @ yahoo.com
---------------------------------------------------------------

atha ShaTsaptatitamo.adhyAyaH 

dyutaroH punaH svasthAne nayanam

vaishampAyana uvAcha
atha kR^iShNasya kauravya dhyAtamAtrastapodhanaH |
AjagAma munishreShTho nArado vadatAM varaH ||2-76-1

saMpUjayitvA vidhivadvAsudevo vishAMpate |
pratigrahArthaM vidhivachChrImAnbhaktyA nyamantrayat ||2-76-2

tataH kAle cha saMprApte snAtaM devo mahAmunim |
saMpUjya mAlyairgandhaishcha bhojayAmAsa bhArata ||2-76-3

sArvakAmikamannAdyaM sarvabhUtakR^idanvayaH |
satyayA priyayA sArdhaM prahR^iShTenAntarAtmanA ||2-76-4

puShpadAmAvasajyAtha kanThe kR^iShNasya bhAvinI |
babandha kR^iShNaM subhagA pArijAte vanaspatau ||2-76-5

adbhirdadau nAradAya tato.anuj~nApya keshavam |
devI dhenusahasraM cha kA~nchanasya cha parvatam ||2-76-6

hiraNyarUpyamishraM cha maNiratnaprabhasya cha |
tilamishrasya cha tathA dhanyairanyairyutasya cha ||2-76-7

pratigR^ihya tu tatsarvaM nArado munisattamaH |
sa saMprahR^iShTho bhuktvAtha bhUyaH keshavamabravIt ||2-76-8

bhoH keshava madIyastvamadbhirdatto.asi satyayA |
sa tvaM mAmanugachChasva kuru yadyadbravImyaham ||2-76-9

prathamaH pakSha ityevamabravInmadhusUdanaH |
vrajantamanuvavrAja nAradaM cha janArdanaH ||2-76-10

parihAsaM bahuvidhaM kR^itvA munivarastadA |
tiShThasva gachChAmItyuktvA parihAsavichakShaNaH ||2-76-11

apanIya tataH kaNThAtpuShpadAmainamabravIt |
kapilAM gAM savatsAM bho niShkrayArthaM prayachCha me ||2-76-12

kR^iShNAjinaM tilaiH pUrNaM prayachCha cha sakA~nchanam |
eSho.atra niShkrayaH kR^iShNa vihito vR^iShaketunA ||2-76-13

tathetyuktvA hR^iShIkeshastathA chakre janAdhipa |
sa uvAcha munishreShThaM hasitvA madhusUdanaH ||2-76-14

varaM varaya dharmaj~na yaste nArada kA~NkShitaH |
tatte dAtAsmi dharmaj~na parA prItirhi me tvayi ||2-76-15

nArada uvAcha 
nityamevAstu me prIto bhavAnviShNo sanAtana |
tvatprasAdAttu sAlokyaM vrajeyaM te mahAmate ||2-76-16

ayonijo bhaveyaM tenArAyaNa satAM gate |
bhaveyaM brAhmaNashchaiva punarjAtyantareShvapi ||2-76-17 

evamastviti tam devo viShNuH provAcha bhArata |
tutoSha cha tato dhImAnnArado munisattamaH ||2-76-18

ShoDashastrIsahasrANi viShNoratulatejasaH |
nimantritAni kauravya satyayA harikAntayA ||2-76-19

tAsAM dadau sanniyogamekaikaM harivallabhA |
shachyA yo vAsudevasya purA datto narAdhipa ||2-76-20

pArijAto vasaMstatra tataH pravavR^ite tadA |
Aj~nayA vAsudevasya nAradena mahAtmanA ||2-76-21

nimantritA gaNAH sarve keshavena mahAtmanA |
vibhUtiM pArijAtasya dadR^ishuH kurunandana ||2-76-22

pANDavAMshchAnayAmAsa sahaiva pR^ithayA hariH |
draupadyA cha mahAtejAstathaiva cha subhadrayA ||2-76-23

shrutashravAM cha sasutAM bhIShmakaM sasutaM tadA |
anyAnapi cha kauravya mitrasambandhibAndhavAn ||2-76-24

reme cha saha pArthena phAlgunena janArdanaH |
sAntaHpuro mahAtejAH paramarddhyAvasannR^ipa ||2-76-25

saMvatsare tato yAte keshihAmarasattamaH |
pArijAtaM punaH svargamAnayatsarvabhAvanaH ||2-76-26

tatrAditiM kashyapaM cha dR^iShTvA svajananIM prabhuH |
shakreNa sahito dhImAnaprameyaparAkramaH ||2-76-27 

tamuvAchAditirmAtA praNataM madhusUdanam |
saubhrAtramastu vAmevaM nityaM chAmarasattama ||2-76-28

manorathaM mama tvaM cha pUrayasva janArdana |
tathetyevAbravItkR^iShNastato mAtaramAtmavAn ||2-76-29

AmantrayitvA pitarau devarAjAnamabravIt |
vAsudevo mahAtejAH kAlaprAptamidaM vachaH ||2-76-30

mahAdevena devesha sandiShTo.asmi mahAtmanA |
antarbhUmitale vadhyAnasurAnprati mAnada ||2-76-31

tadito dasharAtreNa hantAhamasurottamAn |
tatropaviShTAnsthAtavyaM pravareNa mahAtmanA ||2-76-32

jayantena cha vIreNa dAnavAnAM jighAMsayA |
eko.atra mAnuSho devo devaputrastathA paraH ||2-76-33

avadhyAH kila te devairbrahmaNo varadarpitAH |
asmAbhiH kila hantavyA mAnuShatvamupAgate ||2-76-34

tatheti kR^iShNaM sa hariH prItarUpastathAbravIt |
sasvajAte tato devAvanyonyaM janamejaya ||2-76-35
 
iti shrImahAbhArate khileShu harivaMshe viShNuparvaNi
pArijAtaharaNe svarge pArijAtasthApane
ShaTsaptatitamo.adhyAyaH       

Previous | English M.M.Dutt | Tamil Translation | Next