Saturday 17 October 2020

பாரிஜாதம் ந தா³ஸ்யாமீதீந்த்³ரபா⁴ஷணம் | விஷ்ணு பர்வம் அத்யாயம் - 126 (127) - 070 (71)

அதை²கோநஸப்ததிமோ(அ)த்⁴யாய꞉

பாரிஜாதம் ந தா³ஸ்யாமீதீந்த்³ரபா⁴ஷணம்


indra and narada

வைஶம்பாயந உவாச
தே³வராஜவச꞉ ஶ்ருத்வா நாரத³꞉ குருநந்த³ந |
ப்ரோவாச வாக்யம் வாக்யஜ்ஞோ த⁴ர்மாத்மா த⁴ர்மவித்தம꞉ ||2-70-1

அவஶ்யமேவ வக்தவ்யம் ஹிதம் ப³லநிஷூத³ந |
மயா தவ மஹாபா³ஹோ ப³ஹுமாநோ(அ)ஸ்தி மே த்வயி  ||2-70-2

உக்தோ மயா வாஸுதே³வோ ஜாநதா ப⁴வதோ மதம் |
ந த³த்த꞉ பாரிஜாதோ(அ)யம் ஹரஸ்யாபி த்வயா புரா ||2-70-3

ஹேதவஶ்ச மயா தஸ்ய த³ர்ஶிதாஸ்தே ஸமாஸத꞉ |
ந சாவக³தவாந்தே³வ꞉ ஸத்யமேதத்³ப்³ரவீமி தே ||2-70-4

உபேந்த்³ரோ(அ)ஹம் மஹேந்த்³ரேண லாலநீய꞉ ஸதே³தி மாம் |
உவாச புண்ட³ரீகாக்ஷோ த³த்தமுத்தரமேவ ச ||2-70-5

புந꞉ புநர்மயா வாஸ்ய ஹேதவோ தே³வ த³ர்ஶிதா꞉ |
ததோ ந பு³த்³தி⁴ர்வ்யாவ்ருத்தா வ்ருத்ரநாஶாய தஸ்ய வை ||2-70-6

அபி சாப்யுக்தவாந்தே³வோ வாக்யாந்தே  மது⁴ஸூத³ந꞉ |
ப்ரத்யாஹ புருஷஶ்ரேஷ்டா²꞉ ஸரோஷமிவ வாஸவ ||2-70-7

ந தே³வக³ந்த⁴ர்வக³ணா ந ராக்ஷஸா 
ந சாஸுரா நைவ ச பந்நகோ³த்தமா꞉  |
மம ப்ரதிஜ்ஞாமபஹந்துமுத்³யதா
முநே ஸமர்தா²꞉ க²லு ப⁴த்³ரமஸ்து தே ||2-70-8

ஸ பாரிஜாதம் யதி³ ந ப்ரதா³ஸ்யதி 
ப்ரவாச்யமாநோ ப⁴வதா புரம்த³ர꞉ |
தத꞉ ஶசீவ்யாம்ருதி³தாநுலேபநே
க³தா³ம் விமோக்ஷ்யாமி புரம்த³ரோரஸி ||2-70-9

உபேந்த்³ரஸ்ய மஹேந்த்³ராயம் ப்⁴ராதுஸ்தே நிஶ்சய꞉ பர꞉ |
யத³த்ர மந்யஸே ந்யாய்யம் ஸம்ப்ரதா⁴ர்ய குருஷ்வ தத் ||2-70-10

தத்த்வம் ஹிதம் ச தே³வேஶ ஶ்ரூயதாம் வத³தோ மம |
நயநம் பாரிஜாதஸ்ய த்³வாரகாம் மம ரோசதே ||2-70-11

நாரதே³நைவமுக்தஸ்து ஸுவ்யக்தம் ப³லதே³ஹபி⁴த் |
ரோஷாவிஷ்ட꞉ ஸஹஸ்ராக்ஷோ(அ)ப்³ரவீதே³தந்நராதி⁴ப ||2-70-12

அநாக³ஸி மயி ஜ்யேஷ்டே² ஸோத³ரம் யதி³ கேஶவ꞉ |
ஏவம் ப்ரவ்ருத்த꞉ கிம் ஶக்யம் கர்துமத்³ய தபோத⁴ந ||2-70-13

ப³ஹூநி ப்ரதிலோமாநி புரா ஸ க்ருதவாந்மயி |
க்ருஷ்ணோ நாரத³ ஸோடா⁴நி ப்⁴ராதேதி ஸ்ம மயா ஸதா³ ||2-70-14

கா²ண்த³வே சார்ஜுநரத²ம் புரா வாஹயதா ஸதா |
மதீ³யா வாரிதா மேகா⁴꞉ ஶமயந்தோ(அ)க்³நிமுத்³த⁴தம் ||2-70-15 

கோ³வர்த⁴நம் தா⁴ரயதா விப்ரியம் ச க்ருதம் மம |
ததா² வ்ருத்ரவதே⁴ ப்ராப்தே ஸாஹாய்யார்த²ம் வ்ருதோ மயா ||2-70-16

ஸமோ(அ)ஹமிதி ஸர்வேஷாம் பூ⁴தாநாமிதி சோக்தவாந் |
ஸ்வபா³ஹுப³லமாஶ்ரித்ய வ்ருத்ரஶ்ச நிஹதோ மயா ||2-70-17

தே³வாஸுரேஷு ப்ராப்தேஷு ஸம்க்³ராமேஷு ச நாரத³ |
யுத்³த்⁴யத்யாத்மேச்ச²யா க்ருஷ்ணோ முநே ஸுவிதி³தம் தவ ||2-70-18

ப³ஹுநாத்ர கிமுக்தேந தஸ்மாத்³தி³ஷ்ட்யா ப்ரவர்ததாம் |
ஜ்ஞாதிபே⁴தோ³ ந ந꞉ கார்ய꞉ ஸாக்ஷீ த்வம் மம நாரத³  ||2-70-19

மமோரஸி க³தா³ம் மோக்துமுத்³யதோ யதி³ கேஶவ꞉ |
அநுஶப்³த்³யாத² பௌலோமீம் கு³ண꞉ க இஹ த்³ருஶ்யதே ||2-70-20

உத³வாஸக³தோ தீ⁴மாந்பிதா ந꞉ கஶ்யப꞉ ப்ரபு⁴꞉ |
அதி³த்யா ஸஹ மே மாத்ரா தயோர்வாக்யமித³ம் ப⁴வேத் ||2-70-21

அஜிதாத்மா மம ப்⁴ராதா ரஜஸா தமஸா வ்ருத꞉ |
காமேந  ச ஸ்த்ரியோ வாக்யாதே³வ மாமுக்தவாந்கு³ரும் ||2-70-22

தி⁴க்ஸ்த்ரிய꞉ ஸர்வதா² விப்ர தி⁴க்³ராஜஸமிதிம் ததா² |
யத்ராதி⁴க்ஷிப்தவாந்விஷ்ணுரேவம் மாம் ஸ்த்ரீஜிதோ த்³விஜ ||2-70-23

ந த்³ருஷ்டம் கஶ்யபகுலே வ்யபதே³ஶ்யம் மஹாமுநே |
நைவ த³க்ஷகுலம் த்³ருஷ்டம் மாதுர்மே யத்ர ஸம்ப⁴வ꞉ ||2-70-24

ந ஜ்யேஷ்ட²தா ந ராஜத்வம்  தே³வாநாம் ப்ரதிமாநிதம் |
காமராகா³பி⁴பூ⁴தேந க்ருஷ்ணேந க²லு நாரத³ ||2-70-25

புத்ரதா³ரஸஹஸ்ரைர்ஹி ப்⁴ராதாநக⁴ விஶிஷ்யதே |
ஸத்³வ்ருத்தோ ஜ்ஞாநஸம்பந்ந இதி ப்³ரஹ்மா புராப்³ரவீத் ||2-70-26 

நாஸ்தி ப்⁴ராத்ருஸமோ ப³ந்து⁴ராஹார்ய இதரோ ஜந꞉ |
இதி மாமப்³ரவீந்மாதா பிதா சைவ ப்ரஜாபதி꞉ ||2-70-27

ஸோத³ரே து விஶேஷம் து பிதா மே கஶ்யபோ(அ)ப்³ரவீத் |
த்³ருப்தா மய விருத்³த்⁴யந்தே தா³நவா꞉ பாபநிஶ்சயா꞉ ||2-70-28

காமமேதந்ந வக்தவ்யம் ஸ்வயமாத்மஸ்தவாந்விதம் |
ப்ராப்தஸ்த்வவஸரோ விப்ர யதி³ஹாத்³யோச்யதே மயா || 2-70-29

த⁴நுஜ்யாயாம் முநிஶ்ரேஷ்ட² சி²ந்நாயாம் ஹி புராநக⁴ |
த⁴ந்வீபி⁴ரமராணாம் ச வரதா³நாந்மஹாமுநே ||2-70-30

உத்க்ருத்தஶிரஸோ விஷ்ணோ꞉ புரா தே³ஹோ த்⁴ருதோ மயா |
ஸந்தி⁴தே ச ஶிரோ யத்நாச்சி²ந்நம் ரௌத்³ரேந தேஜஸா ||2-70-31

அஹம் விஶிஷ்டோ தே³வாநாமித்யுக்த்வா புநரச்யுத꞉ |
த⁴நுராரோப்ய த³ர்பேண ஸ்தி²தோ நாரத³ கேஶவ꞉ ||2-70-32

கிம் மாம் பிதா வா மாதா வா வக்ஷ்யதீதி மயா முநே |
ஸ்நேஹேந ச ஸ்தி²தம் விஷ்ணோ꞉ ஶரீரம் முநிஸத்தம ||2-70-33

ஐந்த்³ரம் வைஷ்ணவமஸ்யைவ முநே பா⁴க³மஹம் த³தௌ³ |
யவீயாம்ஸமஹம் ப்ரேம்ணா க்ருஷ்ணம் பஶ்யாமி நராத³ ||2-70-34

ஸம்க்³ராமேஷு ப்ரஹர்தவ்யம் தேந பூர்வம் தபோத⁴ந |
ராஜா கிலாஹம் ஸமரே ப்ரஹராம்யக்³ரதோ த்⁴ருவம் ||2-70-35

ப்ராது³ர்பா⁴வேஷு ஸர்வேஷு ஸ்வஶரீரமிவாநக⁴ |
யதோ ரக்ஷாமி த⁴ர்மஜ்ஞ கேஶவம் ப⁴க்திமாஶ்ரிதம் ||2-70-36

இத³ம் ப⁴ங்க்த்வா மதீ³யம் ச ப⁴வநம் விஷ்ணுநா க்ருதம் |
உபர்யுபரி லோகாநாமதி⁴கம் பு⁴வநம் முநே ||2-70-37

அவமாந꞉ ஸ ச மயா ப்ருஷ்ட²த꞉ க்ரியதே முநே  |
லாலநீயோ மயா பா³ல இத்யேவம் ப்⁴ராத்ருகௌ³ரவாத் ||2-70-38

பா³லோ(அ)யம் மம புத்ரேதி யவீயாநிதி நாரத³  |
பித்ரா மாத்ரா ச கோ³விந்தோ³ மாநீ ச பரிபா⁴ஷித꞉ ||2-70-39

இஷ்டஸ்தத்ர ஜநாநம் ச கேஶவ꞉ ஸுவிஶேஷத꞉ |
வயம் த்³வேஷ்யா ந ஸந்தே³ஹஸ்தத்ர ஸ்நேஹோ(அ)திரிச்யதே ||2-70-40

ஸர்வஜ்ஞோ ப³லவாஞ்சூ²ர꞉ பாத்ரம் மாநயிதா ததா² | 
கேஶவேத்யேவ ச த்⁴யாநம் யத்தத்³விதத²தாம் க³தம் ||2-70-41

க³ச்ச² நாரத³ வக்தவ்ய꞉ கேஶவோ வசநாந்மம |
ஆஹூதோ ந நிவர்தேயம் ஸமரம் ப்ரதி ஶத்ருபி⁴꞉ ||2-70-42

யதீ³ச்ச²ஸி ததா³க³ச்ச² ஸஹ்யம் தே யத்த்வமிச்ச²ஸி |
ப்ரஹரஸ்வ ச பூர்வம் த்வம் பா⁴ர்யாஜித யதே²ச்ச²ஸி ||2-70-43

ரதா²ங்க³நாத² ஶார்ங்கே³ண க³த³யா நந்த³கேந ச |
ப்ரஹராருஹ்ய க³ருட³ம் த்³ருடோ⁴ பூ⁴த்வா ஜநார்த³ந ||2-70-44

ப்ரஹ்ருதே ப்ரஹரிஷ்யாமி யதா² ஶக்த்யா ச கேஶவ |
அஹோ தி⁴க்³யதி³ மாம் ஸ்நேஹோ விக்லவம் ந கரிஷ்யதி ||2-70-45

யாவந்ந ஸம்க்³ராமக³தோ ஜிதோ(அ)ஹம் சக்ரபாணிநா |
பாரிஜாதம் ந தா³ஸ்யாமி தாவத்³போ⁴ முநிஸத்தம ||2-70-46

மாம் ஸமாஹ்வயதே ஜ்யேஷ்ட²ம் யவீயாந்ஸ தபோத⁴ந |
அஹோ தம் மர்ஷயிஷ்யாமி கிமர்த²ம் ஸ்த்ரீஜிதம் ஹரிம் ||2-70-47

அத்³யைவ க³ச்ச² ப⁴க³வந் த்³வாரகாம் க்ருஷ்ணபாலிதாம் |
விவாதே³ ஸம்ஸ்தி²த꞉ ஸோ(அ)த்³ய இதி வாச்யஸ்த்வயாச்யுத꞉ ||2-70-48

பலாஶபத்ரார்த⁴மபி த்வயாஜிதோ
ந பாரிஜாதஸ்ய தவ ப்ரதா³ஸ்யதி |
இதி ப்ரவாச்யோ மது⁴ஸூத³நஸ்த்வயா
வசோ மதீ³யம் ஸ்மரதா தபோத⁴ந ||2-70-49

புந꞉ ப்ரவாச்யோ ப⁴க³வம்ஸ்த்வயாச்யுதோ 
மம ப்ரியார்த²ம் க²லு நிர்விஶங்கிதம் |
ந மாயயா ஹர்துமிஹார்ஹஸி த்³ருமம் 
ஸுயுத்³த⁴மேவாஸ்து தி⁴க³ஸ்து ஜிஹ்மதாம் ||2-70-50  

இதி ஶ்ரீமஹாபா⁴ரதே கி²லேஷு ஹரிவம்ஶே விஷ்ணுபர்வணி
பாரிஜாதஹரணே இந்த்³ரவாக்யே ஸப்ததிதமோ(அ)த்⁴யாய꞉


Converted to Tamil Script using Aksharamukha : Script Converter: http://aksharamukha.appspot.com/converter

Source: http://mahabharata-resources.org/harivamsa/vishnuparva/hv_2_70_mpr.html


##Harivamsha Maha Puranam - Part 2 - Vishnu Parva
Chapter 70 - Indra refuses to part with Parijata
itranslated by K S Ramachandran, ramachandran_ksr@yahoo.ca,
November 5,  2008##

Further proof-read by Gilles Schaufelberger schaufel @ wanadoo.fr
If you find any errors compared to Chitrashala Press edn,
send corrections to A. Harindranath harindranath_a @ yahoo.com
---------------------------------------------------------------

atha saptatitamo.adhyAyaH 

pArijAtaM na dAsyAmItIndrabhAShaNam

vaishampAyana uvAcha
devarAjavachaH shrutvA nAradaH kurunandana |
provAcha vAkyam vAkyaj~no dharmAtmA dharmavittamaH ||2-70-1

avashyameva vaktavyaM hitaM balaniShUdana |
mayA tava mahAbAho bahumAno.asti me tvayi  ||2-70-2

ukto mayA vAsudevo jAnatA bhavato matam |
na dattaH pArijAto.ayaM harasyApi tvayA purA ||2-70-3

hetavashcha mayA tasya darshitAste samAsataH |
na chAvagatavAndevaH satyametadbravImi te ||2-70-4

upendro.ahaM mahendreNa lAlanIyaH sadeti mAm |
uvAcha puNDarIkAkSho dattamuttarameva cha ||2-70-5

punaH punarmayA vAsya hetavo deva darshitAH |
tato na buddhirvyAvR^ittA vR^itranAshAya tasya vai ||2-70-6

api chApyuktavAndevo vAkyAnte  madhusUdanaH |
pratyAha puruShashreShThAH saroShamiva vAsava ||2-70-7

na devagandharvagaNA na rAkShasA 
na chAsurA naiva cha pannagottamAH  |
mama pratij~nAmapahantumudyatA
mune samarthAH khalu bhadramastu te ||2-70-8

sa pArijAtaM yadi na pradAsyati 
pravAchyamAno bhavatA puraMdaraH |
tataH shachIvyAmR^iditAnulepane
gadAM vimokShyAmi puraMdarorasi ||2-70-9

upendrasya mahendrAyaM bhrAtuste nishchayaH paraH |
yadatra manyase nyAyyaM sampradhArya kuruShva tat ||2-70-10

tattvaM hitaM cha devesha shrUyatAM vadato mama |
nayanaM pArijAtasya dvArakAM mama rochate ||2-70-11

nAradenaivamuktastu suvyaktaM baladehabhit |
roShAviShTaH sahasrAkSho.abravIdetannarAdhipa ||2-70-12

anAgasi mayi jyeShThe sodaraM yadi keshavaH |
evaM pravR^ittaH kiM shakyaM kartumadya tapodhana ||2-70-13

bahUni pratilomAni purA sa kR^itavAnmayi |
kR^iShNo nArada soDhAni bhrAteti sma mayA sadA ||2-70-14

khANdave chArjunarathaM purA vAhayatA satA |
madIyA vAritA meghAH shamayanto.agnimuddhatam ||2-70-15 

govardhanaM dhArayatA vipriyaM cha kR^itaM mama |
tathA vR^itravadhe prApte sAhAyyArthaM vR^ito mayA ||2-70-16

samo.ahamiti sarveShAM bhUtAnAmiti choktavAn |
svabAhubalamAshritya vR^itrashcha nihato mayA ||2-70-17

devAsureShu prApteShu saMgrAmeShu cha nArada |
yuddhyatyAtmechChayA kR^iShNo mune suviditaM tava ||2-70-18

bahunAtra kimuktena tasmAddiShTyA pravartatAm |
j~nAtibhedo na naH kAryaH sAkShI tvaM mama nArada  ||2-70-19

mamorasi gadAM moktumudyato yadi keshavaH |
anushabdyAtha paulomIM guNaH ka iha dR^ishyate ||2-70-20

udavAsagato dhImAnpitA naH kashyapaH prabhuH |
adityA saha me mAtrA tayorvAkyamidaM bhavet ||2-70-21

ajitAtmA mama bhrAtA rajasA tamasA vR^itaH |
kAmena  cha striyo vAkyAdeva mAmuktavAngurum ||2-70-22

dhikstriyaH sarvathA vipra dhigrAjasamitiM tathA |
yatrAdhikShiptavAnviShNurevaM mAM strIjito dvija ||2-70-23

na dR^iShTaM kashyapakule vyapadeshyaM mahAmune |
naiva dakShakulaM dR^iShTaM mAturme yatra saMbhavaH ||2-70-24

na jyeShThatA na rAjatvaM  devAnAM pratimAnitam |
kAmarAgAbhibhUtena kR^iShNena khalu nArada ||2-70-25

putradArasahasrairhi bhrAtAnagha vishiShyate |
sadvR^itto j~nAnasaMpanna iti brahmA purAbravIt ||2-70-26 

nAsti bhrAtR^isamo bandhurAhArya itaro janaH |
iti mAmabravInmAtA pitA chaiva prajApatiH ||2-70-27

sodare tu visheShaM tu pitA me kashyapo.abravIt |
dR^iptA maya viruddhyante dAnavAH pApanishchayAH ||2-70-28

kAmametanna vaktavyaM svayamAtmastavAnvitaM |
prAptastvavasaro vipra yadihAdyochyate mayA || 2-70-29

dhanujyAyAM munishreShTha ChinnAyAM hi purAnagha |
dhanvIbhiramarANAM cha varadAnAnmahAmune ||2-70-30

utkR^ittashiraso viShNoH purA deho dhR^ito mayA |
sandhite cha shiro yatnAchChinnaM raudrena tejasA ||2-70-31

ahaM vishiShTo devAnAmityuktvA punarachyutaH |
dhanurAropya darpeNa sthito nArada keshavaH ||2-70-32

kiM mAM pitA vA mAtA vA vakShyatIti mayA mune |
snehena cha sthitaM viShNoH sharIraM munisattama ||2-70-33

aindraM vaiShNavamasyaiva mune bhAgamahaM dadau |
yavIyAMsamahaM premNA kR^iShNaM pashyAmi narAda ||2-70-34

saMgrAmeShu prahartavyaM tena pUrvaM tapodhana |
rAjA kilAhaM samare praharAmyagrato dhruvam ||2-70-35

prAdurbhAveShu sarveShu svasharIramivAnagha |
yato rakShAmi dharmaj~na keshavaM bhaktimAshritam ||2-70-36

idaM bha~NktvA madIyaM cha bhavanaM viShNunA kR^itam |
uparyupari lokAnAmadhikaM bhuvanaM mune ||2-70-37

avamAnaH sa cha mayA pR^iShThataH kriyate mune  |
lAlanIyo mayA bAla ityevaM bhrAtR^igauravAt ||2-70-38

bAlo.ayam mama putreti yavIyAniti nArada  |
pitrA mAtrA cha govindo mAnI cha paribhAShitaH ||2-70-39

iShTastatra janAnaM cha keshavaH suvisheShataH |
vayaM dveShyA na sandehastatra sneho.atirichyate ||2-70-40

sarvaj~no balavA~nChUraH pAtraM mAnayitA tathA | 
keshavetyeva cha dhyAnaM yattadvitathatAM gatam ||2-70-41

gachCha nArada vaktavyaH keshavo vachanAnmama |
AhUto na nivarteyaM samaraM prati shatrubhiH ||2-70-42

yadIchChasi tadAgachCha sahyaM te yattvamichChasi |
praharasva cha pUrvaM tvaM bhAryAjita yathechChasi ||2-70-43

rathA~NganAtha shAr~NgeNa gadayA nandakena cha |
praharAruhya garuDaM dR^iDho bhUtvA janArdana ||2-70-44

prahR^ite prahariShyAmi yathA shaktyA cha keshava |
aho dhigyadi mAM sneho viklavaM na kariShyati ||2-70-45

yAvanna saMgrAmagato jito.ahaM chakrapANinA |
pArijAtaM na dAsyAmi tAvadbho munisattama ||2-70-46

mAM samAhvayate jyeShThaM yavIyAnsa tapodhana |
aho taM marShayiShyAmi kimarthaM strIjitaM harim ||2-70-47

adyaiva gachCha bhagavan dvArakAM kR^iShNapAlitAm |
vivAde saMsthitaH so.adya iti vAchyastvayAchyutaH ||2-70-48

palAshapatrArdhamapi tvayAjito
na pArijAtasya tava pradAsyati |
iti pravAchyo madhusUdanastvayA
vacho madIyaM smaratA tapodhana ||2-70-49

punaH pravAchyo bhagavaMstvayAchyuto 
mama priyArtham khalu nirvisha~Nkitam |
na mAyayA hartumihArhasi drumaM 
suyuddhamevAstu dhigastu jihmatAm ||2-70-50  

iti shrImahAbhArate khileShu harivaMshe viShNuparvaNi
pArijAtaharaNe indravAkye saptatitamo.adhyAyaH       

Previous | English M.M.Dutt | Tamil Translation | Next