Saturday 18 December 2021

மஹாதே³வேந க்ருஷ்ணஸ்வரூபவர்ணநம் | பவிஷ்ய பர்வம் அத்யாயம் - 89 (20)

அத² நவாஷீ²திதமோ(அ)த்⁴யாய꞉

மஹாதே³வேந க்ருஷ்ணஸ்வரூபவர்ணநம்

Lord Shiva, Devas and Sages

வைஷ²ம்பாயந உவாச
இத்யுக்த்வா தே³வதே³வேஷ²ம் முநீநாஹ புந꞉ ஷி²வ꞉ |
ஏவம் ஜாநீத ஹே விப்ரா யே ப⁴க்தா த்³ரஷ்டுமாக³தா꞉ ||3-89-1

ஏததே³வ பரம் வஸ்து நைதஸ்மாத்பரமஸ்தி வ꞉ |
ஏததே³வ விஜாநீத்⁴வமேதத்³வ꞉ பரமம் தப꞉ ||3-89-2

ஏததே³வ ஸதா³ விப்ரா த்⁴யேயம் ஸததமாநஸை꞉ |
ஏதத்³வ꞉ பரமம் ஷ்²ரேய ஏதத்³வ꞉ பரமம் த⁴நம் ||3-89-3

ஏதத்³வோ ஜந்மந꞉ க்ருத்யமேதத்³வஸ்தபஸ꞉ ப²லம் |
ஏஷ வ꞉ புண்யநிலய ஏஷ த⁴ர்ம꞉ ஸநாதந꞉ ||3-89-4

ஏஷ வோ மோக்ஷதா³தா ச ஏஷ மார்க³ உதா³ஹ்ருத꞉ |
ஏஷ புண்யப்ரத³꞉ ஸாக்ஷாதே³தத்³வ꞉ கர்மணாம் ப²லம் ||3-89-5

ஏததே³வ ப்ரஷ²ம்ஸந்தி வித்³வாம்ஸோ ப்³ரஹ்மவாதி³ந꞉ |
ஏஷ த்ர்யயீக³திர்விப்ரா꞉ ப்ரார்த்²யோ ப்³ரஹ்மவிதா³ம் ஸதா³ ||3-89-6

ஏததே³வ ப்ரஷ²ம்ஸந்தி ஸாங்க்²யயோக³ஸமாஷ்²ரிதா꞉ |
ஏஷ ப்³ரஹ்மவிதா³ம் மார்க³꞉ கதி²தோ வேத³வாதி³பி⁴꞉ ||3-89-7

ஏவமேஷ விஜாணீத நாத்ர கார்யா விசாரணா |
ஹரிரேக꞉ ஸதா³ த்⁴யேயோ ப⁴வத்³பி⁴꞉ ஸத்த்வமாஸ்தி²தை꞉ ||3-89-8

நாந்யோ ஜக³தி தே³வோ(அ)ஸ்தி விஷ்ணோர்நாராயத்ணாபர꞉ |
ஓமித்யேவம் ஸதா³ விப்ரா பட²த த்⁴யாத கேஷ²வம் ||3-89-9

ததோ நி꞉ஷ்²ரேயஸப்ராப்திர்ப⁴விஷ்²யதி ந ஸம்ஷ²ய꞉ |
ஏவம் த்⁴யாதோ ஹரி꞉ ஸாக்ஷாத்ப்ரஸந்நோ வோ ப⁴விஷ்²யதி ||3-89-10

ப⁴வநாஷ²மயம் தே³வ꞉ கரிஷ்²யதி த்³ருட⁴ம் ஹரி꞉ |
ஸதா³ த்⁴யாத ஹரிம் விப்ரா யதீ³ச்சா² ப்ராப்துமச்யுதம் ||3-89-11

ஏஷ ஸம்ஸாரவிப⁴வம் விநாஷ²யதி வோ கு³ரு꞉ |
ஸ்மரத்⁴வம் ஸததம் விஷ்ணும் பட²த்⁴வம் த்ரிஷ²ரீரிணம் ||3-89-12

மந꞉ஸம்யமநம் விப்ரா꞉ குருத்⁴வம் யத்நத꞉ ஸதா³ |
ஷு²த்³தே⁴(அ)ந்த꞉கரணே விஷ்ணு꞉ ப்ரஸீத³தி தபோத⁴நா꞉ ||3-89-13

த்⁴யாத்வா மாம் ஸர்வயத்நேந ததோ ஜாநீத கேஷ²வம் |
உபாஸ்யோ(அ)ஹம் ஸதா³ விப்ரா உபாஸ்யோ(அ)ஸ்மிந்ஹரௌ ஸ்ம்ருத꞉ ||3-89-14

உபாயோ(அ)யம் மயா ப்ரோக்தோ நாத்ர ஸந்தே³ஹ இத்யபி |
அயம் மாயீ ஸதா³ விப்ரா யதத்⁴வமக⁴நாஷ²நே ||3-89-15

யதா² வோ பு³த்³தி⁴ரகி²லா ஷு²த்³தா⁴ ப⁴வதி யத்நத꞉ |
ததா² குருத விப்ரேந்த்³ரா யதா² தே³வ꞉ ப்ரஸீத³தி ||3-89-16

வைஷ²ம்பாயந உவாச
ஏவமுக்தாஸ்தத꞉ ஸர்வே முநய꞉ புண்யஷீ²லிந꞉ |
யதா²வது³பக்³ருஹ்ணாநா நிரஸந்ஸம்ஷ²யம் ந்ருப ||3-89-17

ஏவமேவேதி தம் விப்ரா꞉ ப்ராஹு꞉ ப்ராஞ்ஜலயோ ஹரம்|
சி²ந்நோ ந꞉ ஸம்ஷ²ய꞉ ஸர்வே க்³ருஹீதோ(அ)ர்த²꞉ ஸ தாத்³ருஷ²꞉ ||3-89-18

ஏதத³ர்த²ம் ஸமாயாதா வயமத்³ய தவாலயம் |
ஸங்க³மாத்³யுவயோ꞉ ஸர்வோ நஷ்டோ மோஹோ மஹாநிஹ ||3-89-19

யதா² வத³ஸி தே³வேஷ² ததா² ந꞉ ஷ்²ரேயஸே பரம் |
யதா²(ஆ)ஹ ப⁴க³வாந்ருத்³ரோ யதாம꞉ ஸததம் ஹரௌ |
இதி தே முநய꞉ ப்ரீதா꞉ ப்ரணேமு꞉ கேஷ²வம் ஹரிம் ||3-89-20

இதி ஷ்²ரீமஹாபா⁴ரதே கி²லேஷு ஹரிவம்ஷே² ப⁴விஷ்யபர்வணி கைலாஸயாத்ராயாம்
ருஷ்யுபதே³ஷே² நவாஷீ²திதமோ(அ)த்⁴யாய꞉


Converted to Tamil Script using Aksharamukha : Script Converter: http://aksharamukha.appspot.com/converter

http://mahabharata-resources.org/harivamsa/bhavishyaparva/hv_3_089_mpr.html


##Harivamsha Maha Puranam - Part 3 - Bhavishya Parva
Chapter 89 Shiva's exhortation to the Rishis
Itranslated by G. Schaufelberger schaufel@wanadoo.fr
August 9, 2008##
Proof-read by  K S Rmachandran, ramachandran_ksr @ yahoo.ca.
If you find any errors compared to Chitrashala Press edn,
send corrections to A. Harindranath harindranath_a @ yahoo.com
----------------------------------------------------------------


atha navAshItitamo.adhyAyaH
mahAdevena kR^iShNasvarUpavarNanam

vaishampAyana uvAcha
ityuktvA devadeveshaM munInAha punaH shivaH |
evaM jAnIta he viprA ye bhaktA draShTumAgatAH ||3-89-1

etadeva paraM vastu naitasmAtparamasti vaH |
etadeva vijAnIdhvametadvaH paramaM tapaH ||3-89-2

etadeva sadA viprA dhyeyaM satatamAnasaiH |
etadvaH paramaM shreya etadvaH paramaM dhanam ||3-89-3

etadvo janmanaH kR^ityametadvastapasaH phalam |
eSha vaH puNyanilaya eSha dharmaH sanAtanaH ||3-89-4

eSha vo mokShadAtA cha eSha mArga udAhR^itaH |
eSha puNyapradaH sAkShAdetadvaH karmaNAM phalam ||3-89-5

etadeva prashaMsanti vidvAMso brahmavAdinaH |
eSha tryayIgatirviprAH prArthyo brahmavidAM sadA ||3-89-6

etadeva prashaMsanti sA~NkhyayogasamAshritAH |
eSha brahmavidAM mArgaH kathito vedavAdibhiH ||3-89-7

evameSha vijANIta nAtra kAryA vichAraNA |
harirekaH sadA dhyeyo bhavadbhiH sattvamAsthitaiH ||3-89-8

nAnyo jagati devo.asti viShNornArAyatNAparaH |
omityevaM sadA viprA paThata dhyAta keshavam ||3-89-9

tato niHshreyasaprAptirbhavishyati na saMshayaH |
evam dhyAto hariH sAkShAtprasanno vo bhavishyati ||3-89-10

bhavanAshamayaM devaH karishyati dR^iDhaM hariH |
sadA dhyAta hariM viprA yadIchChA prAptumachyutam ||3-89-11

eSha saMsAravibhavaM vinAshayati vo guruH |
smaradhvaM satataM viShNuM paThadhvaM trisharIriNam ||3-89-12

manaHsaMyamanaM viprAH kurudhvaM yatnataH sadA |
shuddhe.antaHkaraNe viShNuH prasIdati tapodhanAH ||3-89-13

dhyAtvA mAM sarvayatnena tato jAnIta keshavam |
upAsyo.ahaM sadA viprA upAsyo.asminharau smR^itaH ||3-89-14

upAyo.ayaM mayA prokto nAtra saMdeha ityapi |
ayaM mAyI sadA viprA yatadhvamaghanAshane ||3-89-15

yathA vo buddhirakhilA shuddhA bhavati yatnataH |
tathA kuruta viprendrA yathA devaH prasIdati ||3-89-16

vaishampAyana uvAcha
evamuktAstataH sarve munayaH puNyashIlinaH |
yathAvadupagR^ihNAnA nirasansamshayaM nR^ipa ||3-89-17

evameveti taM viprAH prAhuH prA~njalayo haram|
Chinno naH saMshayaH sarve gR^ihIto.arthaH sa tAdR^ishaH ||3-89-18

etadarthaM samAyAtA vayamadya tavAlayam |
sa~NgamAdyuvayoH sarvo naShTo moho mahAniha ||3-89-19

yathA vadasi devesha tathA naH shreyase param |
yathA.a.aha bhagavAnrudro yatAmaH satataM harau |
iti te munayaH prItAH praNemuH keshavaM harim ||3-89-20

iti shrImahAbhArate khileShu harivaMshe bhaviShyaparvaNi kailAsayAtrAyAM
R^iShyupadeshe navAshItitamo.adhyAyaH