Wednesday 13 October 2021

த்³வாரவதீரக்ஷணே யாத³வான் ப்ரதி ஷ்²ரீக்ருஷ்ணஸ்ய வசநம் | பவிஷ்ய பர்வம் அத்யாயம் - 75 (30)

அத² பஞ்சஸப்ததிதமோ(அ)த்⁴யாய꞉

த்³வாரவதீரக்ஷணே யாத³வான் ப்ரதி ஷ்²ரீக்ருஷ்ணஸ்ய வசநம்


Udhhava and Krishna

ஷ்²ரீப⁴க³வாநுவாச
ஸாத்யகே ஷ்²ருணு மத்³வாக்யம் யத்தோ ப⁴வ யுதா⁴ம் வர |
த்வம் து க²ட்³கீ³ க³தீ³ பூ⁴த்வா சாபபாணிஸ்தநுத்ரவான் ||3-75-1 

திஷ்ட² யத்நேந ரக்ஷஸ்வ புரீம் ப³ஹுந்ருபாஷ்²ரயாம் |
ந ச நித்³ரா த்வயா கார்யா ரத்ரௌ யது³வ்ருஷ ப்ரபோ⁴ ||3-75-2

ந ச வ்யாக்²யா த்வயா கார்யா ஷா²ஸ்த்ராணாம் ஷா²ஸ்த்ரதத்பர |
ந ச வாத³ஸ்த்வயா கார்யோ வாதி³பி⁴꞉ ஸஹ வ்ருஷ்ணிப ||3-75-3

த்வம் ச யோத்³தா⁴ ப³லிர்ஜ்ஞாதா த⁴நுர்வேதா³க்²யவேத³வித் |
ததா² குரு யதா² வீர நோபஹாஸ்யா ப⁴வேதி³யம் ||3-75-4
                        
ஸாத்யகிருவாச                        
கரிஷ்யாமி வசஸ்துப்⁴யம் யதா²ஷ²க்தி ஜநார்த³ந |
ஆஜ்ஞா தவ ஜக³ந்நாத² தா⁴ர்யா யத்நேந மே ஸதா³ ||3-75-5

ப்⁴ருத்யவத்ப்ரசரிஷ்யாமி காமபாலஸ்ய மாத⁴வ |
யாவதா³க³மநம் துப்⁴யம் தாவத்ஸ்தா²ஸ்யாமி யத்நத꞉ 3-75-6

ப்ரஸாத³ஸ்தவ கோ³விந்த³ யதி³ ஸ்யாந்மயி மாத⁴வ |
கிம் நாம மே ச து³꞉ஸாத்⁴யம் ஷ²த்ரூணாம் நிக்³ரஹே ரணே ||3-75-7

யதி³ ஷ²க்ரம் யமம் வாபி குபே³ரமபி பாஷி²நம் | 
ஸர்வாநேதாந்விஜேஷ்யாமி கிமு பௌண்ட்³ரம் ந்ருபோத்தமம் ||3-75-8

க³ச்ச² கார்யம் குருஷ்வேத³ம் யத்தோ(அ)ஹம் ஸததம் ஹரே |
உத்³த⁴வம் புநராஹேத³ம் க்ருஷ்ண꞉ பத்³மநிபே⁴க்ஷண꞉ ||3-75-9

ஷ்²ருணூத்³த⁴வ த்வம் வாக்யம் மே குர்யாஸ்த்வேதத்ப்ரயத்நவான் |    
ரக்ஷ்யா நயேந ராஜேந்த்³ர புரீ த்³வாரவதீ த்வயா ||3-75-10

யத்தோ ப⁴வ ஸதா³ தாத குரு ஸாஹய்யமத்ர ந꞉ |   
லஜ்ஜா மம ஸமுத்பந்நா வத³தஸ்தவ ஸாம்ப்ரதம் ||3-75-11

த்வம் ஹி நேதா ஸமஸ்தஸ்ய வித்³யாபாரஸ்ய ஸர்வத꞉ |
கோ நு ஷ²க்ஷ்யதி மேதா⁴வீ வக்தும் வித்³யாவத꞉ புர꞉ ||3-75-12

யத்கார்யம் தத்³ப⁴வாந்வேத்தி ஹ்யகார்யம் சாபி ஸர்வத꞉  |  
அதோ(அ)ஹம் விரமே தாத வக்தும் ஸம்ப்ரதி வ்ருஷ்நிப ||3-75-13

உத்³த⁴வ உவாச
கிமித³ம் தவ கோ³விந்த³ வர்ததே மாம் ப்ரதி ப்ரபோ⁴ |
அஹோ ப்ரஸந்நதா மஹ்யம் கிம் து ப்ரீதிரியம் தவ ||3-75-14

ஜாநாம்யஹம் ஜக³ந்நாத² ப்ரஸாத³ஸ்யைஷ விஸ்தர꞉ |
யஸ்ய ப்ரஸந்நோ ப⁴வதி தஸ்ய கிம் நாஸ்தி கேஷ²வ꞉ ||3-75-15

த்வம் ஹி ஸர்வஸ்ய ஜக³த꞉ கர்தா ஹர்தா ப்ரதா⁴நத꞉ |
ப்ரப⁴வ꞉ ஸர்வகார்யாணாம்  வக்தா ஷ்²ரோதா ப்ரமாணவித் ||3-75-16

த்⁴யாதா த்⁴யாநமயோ த்⁴யேய இதி ப்³ரஹ்மவிதோ³ விது³꞉ |
ஜேதா தே³வரிபூணாம் ச கோ³ப்தா நாகஸதா³ம் ப⁴வான் ||3-75-17

த்வந்நாதா² வயமேவேதி ஜீவாமோ நிஹதத்³விஷ꞉ |                  
இயம் நீதிரஹம் மந்யே நேதா நீதேர்யதோ ப⁴வான் ||3-75-18

கோ நு நாம நயோ வேத³ த்வாம் விநா ஸாம்ப்ரதம் வத³ |
நீதிஸ்த்வம் ஸர்வகார்யாணாமிதி மே நிஷ்²சிதா மதி꞉ ||3-75-19

து³ர்கா³டோ⁴ நயமார்கோ³(அ)யமித்யாஹுஸ்தத்³விதோ³ ஜநா꞉ |
சதுர்தா⁴ ப்ரோச்யதே நீதி꞉ ஸாமதா³நே ஜநார்த³ந ||3-75-20

த³ண்டோ³ பே⁴தோ³ மநுஷ்யாணாம்  நிக்³ரஹாவக்³ரஹே ஸதா³ | 
த³ண்ட்³யேஷு த³ண்ட³மிச்ச²ந்தி  ஸாமாந்யம் து நயே ஹரே ||3-75-21

ப³லவத்ஸ்வத² தா³நம் து த்ரயாணாம் அப்யகோ³சரே |
ப்ரயோக்தவ்யோ மஹாபே⁴த³ இதி நீதிமதாம் மதம் ||3-75-22

தேஷு தேஷ்வத² ஸர்வேஷு ப்ரமாணம் த்வாம் விது³ர்பு³தா⁴꞉ |         
கிமத்ர ப³ஹுநோக்தேந ஸர்வம் த்வயி ஸமர்பிதம் ||3-75-23
            
வைஷ²ம்பாயந உவாச            
இத்யுக்த்வா விரராமைவ உத்³த⁴வோ நீதிமத்தர꞉ |            
தத꞉ ஸ ப⁴க³வாந்விஷ்ணுரேவமேவ ந்ருபோத்தம ||3-75-24

காமபாலம் மஹாபா³ஹுமுவாச யது³ஸம்ஸதி³ |                     
உக்³ரஸேநம் ந்ருபம் ராஜம்ஸ்ததா² ஹார்தி³க்யமேவ ச ||3-75-25

காமபாலம் புநர்விஷ்ணுரித³ம் ப்ரோவாச தத்த்வவித் |
ந ப்ரமாத³ஸ்த்வயா கார்ய꞉  ஸர்வதா³ யத்நவாந்ப⁴வ ||3-75-26

ஸ்தி²தே த்வயி மஹாபா³ஹோ கா பீடா³ ஜக³தோ ப⁴வேத் |                              
க³தீ³ ப⁴வ ஸதா³ த்வார்ய ந க்ரீடா³ ஸர்வதா³ ப⁴வேத் ||3-75-27

ரக்ஷ த்வம் ஸர்வதா³ யத்நாத்புரீம் த்³வாரவதீம் ப்ரபோ⁴ |
நோபஹாஸ்யா யதா² ஸ்யாம ததா² குரு க³தீ³ ப⁴வ  ||3-75-28

உத்ஸாஹ꞉ ஸர்வதா³ கார்யோ  நிருத்ஸாஹோ ந யத்நத꞉ |      
பா³ட⁴மித்யப்³ரவீத்³ராம꞉ க்ருஷ்ணம் வ்ருஷ்ணிகுலோத்³ப⁴வம் ||3-75-29

வ்ருஷ்நய꞉ ஸர்வ ஏவைதே ஸ்வம் ஸ்வம் ஸத்³ம ஸமாயயு꞉ |
க³ந்துமைச்ச²ஜ்ஜக³ந்நாத²꞉ கைலாஸம் பர்வதோத்தமம் 3-75-30
      
இதி ஷ்²ரீமஹாபா⁴ரதே கி²லேஷு ஹரிவம்ஷே² ப⁴விஷ்யபர்வணி
கைலாஸயாத்ராயாம் பஞ்சஸப்ததிதமோ(அ)த்⁴யாய꞉


Converted to Tamil Script using Aksharamukha : Script Converter: http://aksharamukha.appspot.com/converter


Source: http://mahabharata-resources.org/harivamsa/bhavishyaparva/hv_3_075_mpr.html


##Harivamsha Maha Puranam - Part 3 - Bhavishya Parva
Chapter 75 Krishna addresses the Yadava to protect Dvaravati
Itranslated by G. Shchhaufelberger schhaufel@wanadoo.fr
July 17, 2008##
Proof-read by  K S Rmachandran, ramachandran_ksr @ yahoo.ca.
If you find any errors compared to Chitrashala Press edn,
send corrections to A. Harindranath harindranath_a @ yahoo.com
----------------------------------------------------------------

atha pa~nchasaptatitamo.adhyAyaH
dvAravatIrakShaNe yAdavAn prati shrIkR^iShNasya vachanam

shrIbhagavAnuvAcha
sAtyake shR^iNu madvAkyaM yatto bhava yudhAM vara |
tvaM tu khaDgI gadI bhUtvA chApapANistanutravAn ||3-75-1 

tiShTha yatnena rakShasva purIM bahunR^ipAshrayAm |
na cha nidrA tvayA kAryA ratrau yaduvR^iSha prabho ||3-75-2

na cha vyAkhyA tvayA kAryA shAstrANAM shAstratatpara |
na cha vAdastvayA kAryo vAdibhiH saha vR^iShNipa ||3-75-3

tvaM cha yoddhA balirj~nAtA dhanurvedAkhyavedavit |
tathA kuru yathA vIra nopahAsyA bhavediyam ||3-75-4
                        
sAtyakiruvAcha                        
kariShyAmi vachastubhyaM yathAshakti janArdana |
Aj~nA tava jagannAtha dhAryA yatnena me sadA ||3-75-5

bhR^ityavatprachariShyAmi kAmapAlasya mAdhava |
yAvadAgamanaM tubhyaM tAvatsthAsyAmi yatnataH 3-75-6

prasAdastava govinda yadi syAnmayi mAdhava |
kiM nAma me cha duHsAdhyaM shatrUNAM nigrahe raNe ||3-75-7

yadi shakraM yamaM vApi kuberamapi pAshinam | 
sarvAnetAnvijeShyAmi kimu pauNDraM nR^ipottamam ||3-75-8

gachCha kAryaM kuruShvedaM yatto.ahaM satataM hare |
uddhavaM punarAhedaM kR^iShNaH padmanibhekShaNaH ||3-75-9

shR^iNUddhava tvaM vAkyaM me kuryAstvetatprayatnavAn |    
rakShyA nayena rAjendra purI dvAravatI tvayA ||3-75-10

yatto bhava sadA tAta kuru sAhayyamatra naH |   
lajjA mama samutpannA vadatastava sAMpratam ||3-75-11

tvaM hi netA samastasya vidyApArasya sarvataH |
ko nu shakShyati medhAvI vaktuM vidyAvataH puraH ||3-75-12

yatkAryaM tadbhavAnvetti hyakAryaM chApi sarvataH  |  
ato.ahaM virame tAta vaktuM saMprati vR^iShnipa ||3-75-13

uddhava uvAcha
kimidaM tava govinda vartate mAM prati prabho |
aho prasannatA mahyaM kiM tu prItiriyaM tava ||3-75-14

jAnAmyahaM jagannAtha prasAdasyaiSha vistaraH |
yasya prasanno bhavati tasya kiM nAsti keshavaH ||3-75-15

tvaM hi sarvasya jagataH kartA hartA pradhAnataH |
prabhavaH sarvakAryANAM  vaktA shrotA pramANavit ||3-75-16

dhyAtA dhyAnamayo dhyeya iti brahmavido viduH |
jetA devaripUNAM cha goptA nAkasadAM bhavAn ||3-75-17

tvannAthA vayameveti jIvAmo nihatadviShaH |                  
iyaM nItirahaM manye netA nIteryato bhavAn ||3-75-18

ko nu nAma nayo veda tvAM vinA sAmprataM vada |
nItistvaM sarvakAryANAmiti me nishchitA matiH ||3-75-19

durgADho nayamArgo.ayamityAhustadvido janAH |
chaturdhA prochyate nItiH sAmadAne janArdana ||3-75-20

daNDo bhedo manuShyANAM  nigrahAvagrahe sadA | 
daNDyeShu daNDamichChanti  sAmAnyaM tu naye hare ||3-75-21

balavatsvatha dAnaM tu trayANAM apyagochare |
prayoktavyo mahAbheda iti nItimatAm matam ||3-75-22

teShu teShvatha sarveShu pramANaM tvAM vidurbudhAH |         
kimatra bahunoktena sarvaM tvayi samarpitam ||3-75-23
            
vaishampAyana uvAcha            
ityuktvA virarAmaiva uddhavo nItimattaraH |            
tataH sa bhagavAnviShNurevameva nR^ipottama ||3-75-24

kAmapAlaM mahAbAhumuvAcha yadusaMsadi |                     
ugrasenaM nR^ipaM rAjaMstathA hArdikyameva cha ||3-75-25

kAmapAlaM punarviShNuridaM provAcha tattvavit |
na pramAdastvayA kAryaH  sarvadA yatnavAnbhava ||3-75-26

sthite tvayi mahAbAho kA pIDA jagato bhavet |                              
gadI bhava sadA tvArya na krIDA sarvadA bhavet ||3-75-27

rakSha tvaM sarvadA yatnAtpurIM dvAravatIM prabho |
nopahAsyA yathA syAma tathA kuru gadI bhava  ||3-75-28

utsAhaH sarvadA kAryo  nirutsAho na yatnataH |      
bADhamityabravIdrAmaH kR^iShNaM vR^iShNikulodbhavam ||3-75-29

vR^iShnayaH sarva evaite svaM svaM sadma samAyayuH |
gantumaichChajjagannAthaH kailAsaM parvatottamam 3-75-30
      
iti shrImahAbhArate khileShu harivaMshe bhaviShyaparvaNi
kailAsayAtrAyAM pa~nchasaptatitamo.adhyAyaH