Thursday 18 February 2021

உஷாயா꞉ ஸ்வப்நத³ர்ஷ²நமநிருத்³தா⁴நயநார்த²ம் சித்ரளேகா²யா த்³வாரகாக³மநம் ச | விஷ்ணு பர்வம் அத்யாயம் - 174 (175) - 118 (119)

அதா²ஷ்டாத³ஷா²தி⁴கஷ²ததமோ(அ)த்⁴யாய꞉

உஷாயா꞉ ஸ்வப்நத³ர்ஷ²நமநிருத்³தா⁴நயநார்த²ம் சித்ரளேகா²யா த்³வாரகாக³மநம் ச

Usha and apsara Chitralekha

வைஷ²ம்பாயந உவாச
தத்ரஸ்தா²꞉ பரமா நார்யஷ்²சித்ரேண பரமாத்³பு⁴தா꞉ |
ததோ ஹர்ம்யே ஷ²யாநாம் து வைஷா²கே² மாஸி பா⁴மிநீம் ||2-118-1

த்³வாத³ஷ்²யாம் ஷு²க்லபக்ஷஸ்ய ஸகீ²க³ணவ்ருதாம் ததா³ |
யதோ²க்த꞉ புருஷ꞉ ஸ்வப்நே ரமயாமாஸ தாம் ஷு²பா⁴ம் |
விசேஷ்டமாநா ருத³தீ தே³வ்யா வசநசோதி³தா ||2-118-2

ஸா ஸ்வப்நே ரமிதா தேந ஸ்த்ரீபா⁴வம் சாபி லம்பி⁴தா |
ஷோ²ணிதாக்தா ப்ரருத³தீ ஸஹஸைவோத்தி²தா நிஷி² ||2-118-3

தாம் ததா² ருத³தீம் த்³ருஷ்ட்வா ஸகீ² ப⁴யஸமந்விதா |
சித்ரளேகா² வச꞉ ஸ்நிக்³த⁴முவாச பரமாத்³பு⁴தம் || 2-118-4

உஷே மா பை⁴꞉ கிமேவம் த்வம் ருத³தீ பரிதப்யஸே |
ப³லே꞉ ஸுதஸுதா ச த்வம் ப்ரக்²யாதா கிம் ப⁴யாந்விதா ||2-118-5

ந ப⁴யம் வித்³யதே லோகே தவ ஸுப்⁴ரு விஷே²ஷத꞉ |
அப⁴யம் தவ வாமோரு பிதா தே³வாந்தகோ ரணே ||2-118-6

உத்திஷ்டோ²த்திஷ்ட² ப⁴த்³ரம் தே விஷாத³ம் மா க்ருதா²꞉ ஷு²பே⁴ |
நைவம்விதே⁴ஷு வாஸேஷு ப⁴யமஸ்தி வராநநே ||2-118-7

அஸக்ருத்³தே³வஸஹித꞉ ஷ²சீப⁴ர்தா ஸுரேஷ்²வர꞉ |
அப்ராப்த ஏவ நக³ரம் பித்ரா தே ம்ருதி³தோ ரணே ||2-118-8

அயம் தே³வஸமூஹஸ்ய ப⁴யத³ஷ்²ச பிதா தவ |
மஹாஸுரவர꞉ ஷ்²ரீமாந்ப³லே꞉ புத்ரோ மஹாப³ல꞉ ||2-118-9

ஏவம் ஸாபி⁴ஹிதா ஸக்²யா பா³ணபுத்ரீ யஷ²ஸ்விநீ |
ஸ்வப்நே ரூபம் யதா² த்³ருஷ்டம் ந்யவேத³யத³நிந்தி³தா ||2-118-10 

உஷோவாச 
ஏவம் ஸந்த⁴ர்ஷிதா ஸாத்⁴வீ கத²ம் ஜீவிதுமுத்ஸஹே |!2-118-11

பிதரம் கிம் நு வக்ஷ்யாமி தே³வஷ²த்ருமரிந்த³மம் |
ஏவம் ஸந்தூ³ஷணகரீ வம்ஷ²ஸ்யாஸ்ய மஹௌஜஸ꞉ ||2-118-12

ஷ்²ரேயோ ஹி மரணம் மஹ்யம் ந மே ஷ்²ரேயோ(அ)த்³ய ஜீவிதம் |
ஈப்ஸிதோ வா யதா² கோ(அ)பி புருஷோ²(அ)தி⁴க³தோ ஹி மே ||2-118-13

ஜாக்³ரதீவ யதா² சாஹமவஸ்தை²வம் க்ருதா மம |
நிஷா²யாம்  ஜாக்³ரதீவாஹம்  நீதா கேந த³ஷா²மிமாம் |
கத²மேவம் க்ருதா நாம கந்யா ஜீவிதுமுத்ஸஹே ||2-118-14

குலோபக்ரோஷ²நகரீ குலாங்கா³ரீ நிராஷ்²ரயா |
ஜீவிதும் ந ஸ்ப்ருஹேந்நாரீ ஸாத்⁴வீநாமக்³ரத꞉ ஸ்தி²தா ||2-118-15

இத்யேவம் பா³ஷ்பபூர்ணாக்ஷீ ஸகீ²ஜநவ்ருதா ததா³ |
விளலாப சிரம் காலமுஷா கமலலோசநா ||2-118-16

அநாத²வத்தாம் ருத³தீம் ஸக்²ய꞉ ஸர்வா விசேதஸ꞉ |
ஊசுரஷ்²ருபரீதாக்ஷீமுஷாம் ஸர்வா꞉ ஸமாக³தா꞉ ||2-118-17

து³ஷ்டேந மநஸா தே³வி ஷு²ப⁴ம் வா யதி³ வாஷு²ப⁴ம் |
க்ரியதே ந ச தே ஸுப்⁴ரு கிஞ்சித்³து³ஷ்டம் மந꞉ ஷு²பே⁴ ||2-118-18

ப்ரஸப⁴ம் தே³வஸம்யோகா³த்³யதி³ பு⁴க்தாஸி பா⁴மிநி |
ஸ்வப்நயோகே³ந கல்யாணி வ்ரதலோபோ ந வித்³யதே ||2-118-19

வ்யபி⁴சாரேண தே தே³வி நாஸ்தி கஷ்²சித்³வ்யதிக்ரம꞉ |
ந ச ஸ்வப்நக்ருதோ தோ³ஷோ மர்த்யலோகே(அ)ஸ்தி ஸுந்த³ரி ||2-118-20

ஏவம் விப்ரர்ஷயோ தே³வி த⁴ர்மஜ்ஞா꞉ கத²யந்தி வை |
மநஸா சைவ வாசா ச கர்மணா ச விஷே²ஷத꞉ |
து³ஷ்டா யா த்ரிபி⁴ரேதைஸ்து பாபா ஸா ப்ரோச்யதே பு³தை⁴꞉ ||2-118-21

ந ச தே த்³ருஷ்²யதே பீ⁴ரு  மந꞉ ப்ரசலிதம் ஸதா³ |
கத²ம் த்வம் தோ³ஷஸந்து³ஷ்டா நியதா ப்³ரஹ்மசாரிணீ ||2-118-22

யதி³ ஸுப்தா ஸதீ ஸாத்⁴வீ ஷு²த்³த⁴பா⁴வா மநஸ்விநீ |
இமாமவஸ்தா²ம் ப்ராப்தா த்வம் நைவ த⁴ர்மோ விளுப்யதே ||2-118-23

யஸ்யா து³ஷ்டம் மந꞉ பூர்வம் கர்மணா சோபபாதி³தம் |
தாமாஹுரஸதீம் நாம ஸதீத்வமஸி பா⁴மிநி ||2-118-24

குலஜா ரூபஸம்பந்நா நியதா ப்³ரஹ்மசாரிணீ |
இமாமவஸ்தா²ம் நீதாஸி காலோ ஹி து³ரதிக்ரம꞉ ||2-118-25

இத்யேவமுக்தாம் ருத³தீம் பா³ஷ்பேணாவ்ருதலோசநாம் |
கும்பா⁴ண்ட³து³ஹிதா வாக்யம் பரமம் த்வித³மப்³ரவீத் ||2-118-26

த்யஜ ஷோ²கம் விஷா²லாக்ஷி அபாபா த்வம் வராநநே |
ஷ்²ருதம் மே யதி³த³ம் வாக்யம் யாதா²தத்²யேந தச்ச்²ருணு ||2-118-27

உஷே யது³க்தா தே³வ்யாஸி ப⁴ர்தாரம் த்⁴யாயதீ ததா³ | 
ஸமீபே தே³வதே³வஸ்ய ஸ்மர பா⁴மிநி தத்³வச꞉ ||2-118-28

த்³வாத³ஷ்²யாம் ஷு²க்லபக்ஷஸ்ய வைஷா²கே² மாஸி யோ நிஷி² |
ஹர்ம்யே ஷ²யாநாம் ருத³தீம் ஸ்த்ரீத்வம் ஸமுபநேஷ்யதி ||2-118-29

ப⁴விதா ஸ ஹி தே ப⁴ர்தா ஷூ²ர꞉ ஷ²த்ருநிப³ர்ஹண꞉ |
இத்யுவாச வசோ ஹ்ருஷ்டா தே³வீ தவ மநோக³தம் ||2-118-30

ந ஹி தத்³வசநம் மித்²யா பார்வத்யா யது³தா³ஹ்ருதம் |
ஸா த்வம் கிமித³மத்யர்த²ம் ரோதி³ஷீந்து³நிபா⁴நநே ||2-118-31

ஏவமுக்தா தயா பா³லா ஸ்ம்ருத்வா தே³வீவசஸ்தத꞉ |
அப⁴வந்நஷ்டஷோ²கா ஸா பா³ணபுத்ரீ ஷு²பே⁴க்ஷணா ||2-118-32

உஷோவாச 
ஸ்மராமி பா⁴மிநி வசோ தே³வ்யா꞉ க்ரீடா³க³தே ப⁴வே |
யதோ²க்தம் ஸர்வமகி²லம் ப்ராப்தம் ஹர்ம்யதலே மயா ||2-118-33

ப⁴ர்தா து மம யத்³யேஷ லோகநாத²ஸ்ய பா⁴ர்யயா |
வ்யாதி³ஷ்ட꞉ ஸ கத²ம் ஜ்ஞேயஸ்தத்ர கார்யம் விதீ⁴யதாம் ||2-118-34

இத்யேவமுக்தே வசநே கும்பா⁴ண்ட³து³ஹிதா புந꞉ |
வ்யாஜஹார யதா²ந்யாயமர்த²தத்த்த்வவிஷா²ரதா³ ||2-118-35

ந ஹி தஸ்ய குலம் தே³வி ந கீர்திர்நாபி பௌருஷம் |
கஷ்²சிஜ்ஜாநாதி தத்த்வேந கிமித³ம் த்வம் விமுஹ்யஸே ||2-118-36

அத்³ருஷ்டஷ்²சாஷ்²ருதஷ்²சைவ த்³ரூஷ்ட꞉ ஸ்வப்நே ச ய꞉ ஷு²பே⁴ | 
கத²ம் ஜ்ஞேயோ ப⁴வேத்³பீ⁴ரு ஸோ(அ)ஸ்மாபீ⁴ ரதிதஸ்கர꞉ |
யேந த்வமஸிதாபாங்கி³ மத்தகாஷி²நி விக்ரமாத் ||2-118-37

ருத³தீ ப்ரஸப⁴ம் பு⁴க்தா ப்ரவிஷ்²யாந்த꞉புரம் ஸகி² ||2-118-38

ந ஹ்யஸௌ ப்ராக்ருத꞉ கஷ்²சித்³ய꞉ ப்ரவிஷ்ட꞉ ப்ரஸஹ்யதே |
நக³ரம் லோகவிக்²யாதமேக꞉ ஷ²த்ருநிப³ர்ஹண꞉ ||2-118-39

ஆதி³த்யா வஸவோ ருத்³ரா அஷ்²விநௌ ச மஹௌஜஸௌ |
ந ஷ²க்தா꞉ ஷோ²ணிதபுரம் ப்ரவேஷ்டும் பீ⁴மவிக்ரமா꞉ ||2-118-40

ஸோ(அ)யமேதை꞉ ஷ²தகு³ணைர்விஷி²ஷ்டஷ்²சாரிஸூத³ந꞉ |
ப்ரவிஷ்ட꞉ ஷோ²ணிதபுரம் பா³ணமாக்ரம்ய மூர்த⁴நி ||2-118-41

யஸ்யா நைவம்விதோ⁴ ப⁴ர்தா ப⁴வேத்³யுத்³த⁴விஷா²ரத³꞉ |
கஸ்தஸ்யா ஜீவிதேநார்தோ² போ⁴கை³ர்வாஸ்த்யம்பு³ஜேக்ஷணே ||2-118-42

த⁴ந்யாஸ்யநுக்³ருஹீதாஸி யஸ்யாஸ்தே பதிரீத்³ருஷ²꞉ |
ப்ராப்தோ தே³வ்யா꞉ ப்ரஸாதே³ந கந்த³ர்பஸமவிக்ரம꞉ ||2-118-43

இத³ம் து யத்கார்யதமம் ஷ்²ருணு த்வம் தந்மயேரிதம் |
விஜ்ஞேயோ யஸ்ய புத்ரோ வை யந்நாமா யத்குலஷ்²ச ஸ꞉ ||2-118-44

இத்யேவமுக்தே வசநே தத்ரோஷா காமமோஹிதா | 
உவாச கும்பா⁴ண்டா³ஸுதாம் கத²ம் ஜ்ஞஸ்யாம்யஹம் ஸகி² ||2-118-45

த்வமேவ சிந்தய ஸகி² நோத்தரம் ப்ரதிபா⁴தி மே |
ஸ்வகார்யே முஹ்யதே லோகோ யதா² ஜீவம் லபா⁴ம்யஹம் ||2-118-46

உஷாயா வசநம் ஷ்²ருத்வா ராமா வாக்யமித³ம் புந꞉ |
உவாச ருத³தீம் சோஷாம் கும்பா⁴ண்ட³து³ஹிதா ஸகீ² ||2-118-47

குஷ²லா தே விஷா²லாக்ஷி ஸர்வதா² ஸந்தி⁴விக்³ரஹே |
அப்ஸரா சித்ரளேகா² வை க்ஷிப்ரம் விஜ்ஞாப்யதாம் ஸகி² ||2-118-48

அஸ்யா꞉ ஸர்வமஷே²ஷேண த்ரைலோக்யம் விதி³தம் ஸதா³ |
ஏவமுக்தா ததை³வோஷா ஹர்ஷேணாக³தவிஸ்மயா ||2-118-49

தாமப்ஸரஸமாநாய்ய சித்ரளேகா²ம் ஸகீ²ம் ப்ரியாம் |
க்ருதாஞ்ஜலிபுடா தீ³நா உஷா வசநமப்³ரவீத் ||2-118-50

[ஸா தச்ச்²ருத்வா து வசநமுஷாயா꞉ பரிகீர்திதம் |
ஆஷ்²வாஸயாமாஸ ஸகீ² பா³ணபுத்ரீம் யஷ²ஸ்விநீம் ||2-118-51

தத꞉ ஸா விநயாவிஷ்டா வசநம் ப்ராஹ து³ர்வசம்] |
சித்ரளேகா²மப்ஸரஸம் ப்ரணயாத்தாம் ஸகீ²மித³ம் ||2-118-52

பரமம் ஷ்²ருணு மே வாக்யம் யத்த்வாம் வக்ஷ்யாமி பா⁴மிநி |
ப⁴ர்தாரம் யதி³ மே(அ)த்³ய த்வம் நாநயிஷ்யஸி மத்ப்ரியம் ||2-118-53

காந்தம் பத்³மபலாஷா²க்ஷம் மத்தமாதங்க³கா³மிநம் |
த்யக்ஷ்யாம்யஹம் தத꞉ ப்ராணாநசிராத்தநுமத்⁴யமே ||2-118-54

சித்ரளேகா²ப்³ரவீத்³வாக்யமுஷாம் ஹர்ஷயதீ ஷ²நை꞉ |
நைஷோ(அ)ர்த²꞉ ஷ²க்யதே(அ)ஸ்மாபி⁴ர்வேத்தும் பா⁴மிநி ஸுவ்ரதே ||2-118-55

ந குலேந ந வர்ணேந ந ஷீ²லேந ந ரூபத꞉ |
ந தே³ஷ²தஷ்²ச விஜ்ஞாத꞉ ஸ ஹி சோரோ மயா ஸகி² ||2-118-56

கிம் து கர்தும் யதா² ஷ²க்யம் பு³த்³தி⁴பூர்வம் மயா ஸகி² |
ப்ராப்தம் ச ஷ்²ருணு மே வாக்யம் யதா² காமமவாப்ஸ்யஸி ||2-118-57

தே³வதா³நவயக்ஷாணாம் க³ந்த⁴ர்வோரக³ரக்ஷஸாம் |
யே விஷி²ஷ்டா꞉ ப்ரபா⁴வேண ரூபேணபி⁴ஜநேந ச ||2-118-58

யதா²ப்ரபா⁴வம் தாந்ஸர்வாநாலிகி²ஷ்யாம்யம் ஸகி² |
மநுஷ்யலோகே யே சாபி ப்ரவரா லோகவிஷ்²ருதா꞉ ||2-118-59

ஸப்தராத்ரேண தே பீ⁴ரு த³ர்ஷ²யிஷ்யாமி தாநஹம் |
ததோ விஜ்ஞாய பாத³ஸ்த²ம் ப⁴ர்தாரம் ப்ரதிபத்ஸ்யஸே ||2-118-60

ஸா சித்ரளேக²யா ப்ரோக்தா உஷா ஹிதசிகீர்ஷயா |
க்ரியதாமேவமித்யாஹ சித்ரளேகா²ம் ஸகீ²ம் ப்ரியாம் ||2-118-61

தத꞉ குஷ²லஹஸ்தத்வாத்³யதா²லேக்²யம் ஸமந்தத꞉ |
இத்யுக்த்வா ஸப்தராத்ரேண க்ருத்வா லேக்²யக³தாம்ஸ்து தான் ||2-118-62

சித்ரபட்டக³தாந்முக்²யாநாநயாமாஸ ஷோ²ப⁴நா |
தத꞉ ப்ராஸ்தீர்ய பட்டம் ஸா சித்ரளேகா² ஸ்வயம் க்ருதம் ||2-118-63 

உஷாயை த³ர்ஷ²யாமாஸ ஸகீ²நாம் து விஷே²ஷத꞉ |
ஏதே தே³வேஷு யே முக்²யாஸ்ததா² தா³நவவம்ஷ²ஜா꞉ ||2-118-64

கிம்நரோரக³யக்ஷாணாம் ராக்ஷஸாநாம் ஸமந்தத꞉ |
க³ந்த⁴ர்வாஸுரதை³த்யாநாம் யே சாந்யே போ⁴கி³ந꞉ ஸ்ம்ருதா꞉ || 2-118-65

மநுஷ்யாணாம் ச ஸர்வேஷாம் யே விஷி²ஷ்டதமா நரா꞉ |
தாநேதாந்பஷ்²ய ஸர்வாம்ஸ்த்வாம் யதை²வ லிகி²தாந்மயா ||2-118-66

யஸ்தே ப⁴ர்தா யதா²ரூப꞉ ஸ மயா லிகி²த꞉ ஸகி² |
தம் த்வம் ப்ரத்யபி⁴ஜாநீஹி ஸ்வப்நே யம் த்³ருஷ்டவத்யஸி || 2-118-67

தத꞉ க்ரமேண ஸர்வாம்ஸ்தாந்த்³ருஷ்ட்வா ஸா மத்தகாஷி²நீ |
தே³வதா³நவக³ந்த⁴ர்வவித்³யாத⁴ரக³ணாநத² |
அதீத்ய ச யதூ³ந்ஸர்வாந்த³த³ர்ஷ² யது³நந்த³நம் ||2-118-68

தத்ராநிருத்³த⁴ம் த்³ருஷ்ட்வா ஸா விஸ்மயோத்பு²ல்லலோசநா |
உவாச சித்ரளேகா²ம் தாமயம் சௌர꞉ ஸ வை ஸகி² ||2-118-69

யேநாஹம் தூ³ஷிதா பூர்வம் ஸ்வப்நே ஹர்ம்யக³தா ஸதீ |
ஸோ(அ)யம் விஜ்ஞாதரூபோ மே குதோ(அ)யம் ரதிதஸ்கர꞉ ||2-118-70

சித்ரளேகே² வத³ஸ்வைநம் தத்த்வதோ மம ஷோ²ப⁴நே |
குலஷீ²லாபி⁴ஜநதோ நாம கிம் சாஸ்ய பா⁴மிநி ||2-118-71
தத꞉ பஷ்²சாத்³விதா⁴ஸ்யாமி கார்யஸ்யாஸ்ய விநிஷ்²சயம் |

சித்ரளேகோ²வாச 
அயம் த்ரைலோக்யநாத²ஸ்ய நப்தா க்ருஷ்நஸ்ய தீ⁴மத꞉ |
ப⁴ர்தா தவ விஷா²லாக்ஷி ப்ராத்³யும்நிர்பீ⁴மவிக்ரம꞉ ||2-118-72

ந ஹ்யஸ்தி த்ரிஷு லோகேஷு ஸத்³ற்^ஷோ²(அ)ஸ்ய பராக்ரமே |
உத்பாட்ய பர்வதாநேவ பர்வதைரேஷ ஷா²தயேத் ||2-118-73

த⁴ந்யாஸ்யநுக்³ருஹீதாஸி யஸ்யாஸ்தே யது³புங்க³வ꞉ |
த்ர்யக்ஷபத்ந்யா ஸமாதி³ஷ்ட꞉ ஸத்³ருஷ²꞉ ஸஜ்ஜந꞉ பதீ꞉ ||2-118-74

உஷோவாச                                                                                       
த்வமேவாத்ர விஷா²லாக்ஷி யோக்³யா ப⁴வ வராநநே |
ந ஷ²க்யா ஹி க³திஷ்²சாந்யா அக³த்யா மே க³திர்ப⁴வ ||2-118-75

அந்தரிக்ஷசரா ச த்வம் யோகி³நீ காமரூபிணீ | 
உபாயஸ்யாஸ்ய குஷ²லா க்ஷிப்ரமாநய மே ப்ரியம் ||2-118-76

உபாயஷ்²சிந்த்யதாம் பீ⁴ரு ஸம்ப்ரதர்க்ய ப்ரியே ஸுக²ம் |
ஸித்³தா⁴ர்தா² ஸம்நிவர்தஸ்வ யேநோபாயேந ஸுந்த³ரி ||2-118-77

ப⁴வேதா³பத்ஸு யந்மித்ரம் தந்மித்ரம் ஷ²ஸ்யதே பு³தை⁴꞉ |
காமார்தா சாஸ்மி ஸுஷ்²ரோணி ப⁴வ மே ப்ராணதா⁴ரிணீ || 2-118-78

யத்³யேநம் மே விஷா²லாக்ஷி ப⁴ர்தாரமமரோபமம் |
அத்³ய நாநயஸி க்ஷிப்ரம் ப்ராணாம்ஸ்த்யக்ஷ்யாம்யஹம் ஷு²பே⁴ ||2-118-79

உஷாயா வசநம் ஷ்²ருத்வா சித்ரளேகா²ப்³ரவீத்³வச꞉ |
ஷ்²ரோதுமர்ஹஸி கல்யாணி வசநம் மே ஷு²சிஸ்மிதே ||2-118-80

யதா² பா³ணஸ்ய நக³ரீ ரக்ஷ்யதே தே³வி ஸர்வஷ²꞉ |
த்³வாரகாபி ததா² பீ⁴ரு து³ராத⁴ர்ஷா ஸுரைரபி ||2-118-81

அயஸ்மயப்ரதிச்ச²ந்நா கு³ப்தத்³வாரா ச ஸா புரீ |
கு³ப்தா வ்ருஷ்ணிகுமாரைஷ்²ச ததா² த்³வாரகவாஸிபி⁴꞉ ||2-118-82

பாந்தே ஸலிலஸம்யுக்தா விஹிதா விஷ்²வகர்மணா |
ரக்ஷ்யதே புருஷைர்கோ⁴ரை꞉ பத்³மநாப⁴ஸ்ய ஷா²ஸநாத் ||2-118-83

ஷை²லப்ராகாரபரிகா²து³ர்க³மார்க³ப்ரவேஷி²நீ |
ஸப்தப்ராகாரரசிதா பர்வதைர்தா⁴துமண்டி³தை꞉ ||2-118-84

ந ச ஷ²க்யமவிஜ்ஞாதை꞉ ப்ரவேஷ்டும் த்³வாரகாம் புரீம் |
ஆத்மாநம் மாம் ச ரக்ஷஸ்வ பிதரம் ச விஷே²ஷத꞉ ||2-118-85

உஷோவாச 
தவ யோக³ப்ரபா⁴வேண ஷ²க்யம் தத்ர ப்ரவேஷ²நம் |
கிம் மே ப³ஹுவிளாபேந ஷ்²ரூயதாம் ஸகி² காரணம் ||2-118-86

அநிருத்³த⁴ஸ்ய வத³நம் பூர்ணசந்த்³ரஸமப்ரப⁴ம் |
யத்³யஹம் தந்ந பஷ்²யாமி யாஸ்யாமி யமஸாத³நம் ||2-118-87

தூ³தமாஸாத்³ய கார்யாணாம் ஸித்³தி⁴ர்ப⁴வதி பா⁴மிநி |
தஸ்மாத்³தௌ³த்யேந மே க³ச்ச² ஜீவந்தீம் மாம் யதீ³ச்ச²ஸி ||2-118-88

யதி³ த்வம் மே விஜாநாஸி ஸக்²யம் ப்ரேம்ணா ச பா⁴ஷிதம் |
க்ஷிப்ரமாநய மே காந்தம் தவாஸ்மி ஷ²ரணம் க³தா ||2-118-89

ஜீவிதஸ்ய ஹி ஸந்தே³ஹ꞉ க்ஷயம் சைவ குலஸ்ய ச |
காமார்தா ஹி ந பஷ்²யந்தி காமிந்யோ மத³விக்லவா꞉ ||2-118-90

ப்ரயத்நோ யுஜ்யதே கார்யேஷ்விதி ஷா²ஸ்த்ரநித³ர்ஷ²நம் |
த்வம் ச ஷ²க்தா விஷா²லாக்ஷி த்³வாரகாயா꞉ ப்ரவேஷ²நே ||2-118-91
ஸம்ஸ்துதாஸி மயா பீ⁴ரு குரு மே ப்ரியத³ர்ஷ²நம் |

சித்ரளேகா² உவாச 
ஸர்வதா² ஸம்ஸ்துதா தே(அ)ஹம் வாக்யைரம்ருதஸோத³ரை꞉ ||  2-118-92

காரிதா ச ஸமுத்³யோக³ம் ப்ரியை꞉ காந்தைஷ்²ச பா⁴ஷிதை꞉ | 
ஏஷா க³ச்சா²ம்யஹம் பீ⁴ரு க்ஷிப்ரம் வை த்³வாரகாம் புரீம் ||2-118-93

ப⁴ர்தாரமாநயாம்யத்³ய தவ வ்ருஷ்ணிகுலோத்³ப⁴வம் |
அநிருத்³த⁴ம் மஹாபா³ஹும் ப்ரவிஷ்²ய த்³வாரகாம் புரீம் ||2-118-94

ஸா வசஸ்தத்²யமஷி²வம் தா³நவாநாம் ப⁴யாவஹம் |
உக்த்வா சாந்தர்ஹிதா க்ஷிப்ரம் சித்ரளேகா² மநோஜவா ||2-118-95

ஸகீ²பி⁴꞉ ஸஹிதா ஹ்யூஷா சிந்தயந்தீ து ஸா ஸ்தி²தா |
த்ருதீயே து முஹூர்தே ஸா நஷ்டா பா³ணபுராத்ததா³ ||2-118-96

ஸகீ² ப்ரியம் சிகீர்ஷந்தீ பூஜயந்தீ தபோத⁴நான் |
க்ஷணேந ஸமநுப்ராப்தா த்³வாரகாம் க்ரிஷ்ணபாலிதாம் ||2-118-97

கைலாஸஷி²க²ராகாரை꞉ ப்ராஸாதை³ருபஷோ²பி⁴தாம் |
த³த³ர்ஷ² த்³வாரகாம் ரம்யாம் தி³வி தாராமிவ ஸ்தி²தாம் ||2-118-98 

இதி ஷ்²ரீமஹாபா⁴ரதே கி²லேஷு ஹரிவம்ஷே² விஷ்ணுபர்வணி
உஷாஹரணே சித்ரளேகா²யா த்³வாரகாக³மநே
அஷ்டாத³ஷா²தி⁴கஷ²ததமோ(அ)த்⁴யாய꞉


Converted to Tamil Script using Aksharamukha : Script Converter: http://aksharamukha.appspot.com/converter


Source: http://mahabharata-resources.org/harivamsa/vishnuparva/hv_2_118_mpr.html


##Harivamsha Maha Puranam - Part 2 - Vishnu Parva
Chapter 118 - Usha's dream and Chitralekha's journey to fetch Aniruddha
Itranslated by K S Ramachandran, ramachandran_ksr @ yahoo.ca
February 1 2009##
Further proof-read by Gilles Schaufelberger schaufel @ wanadoo.fr
If you find any errors compared to Chitrashala Press edn,
send corrections to A. Harindranath harindranath_a @ yahoo.com
--------------------------------------------------------------

athAShTAdashAdhikashatatamo.adhyAyaH

uShAyAH svapnadarshanamaniruddhAnayanArthaM  
chitralekhAyA dvArakAgamanaM cha

vaishampAyana uvAcha
tatrasthAH paramA nAryashchitreNa paramAdbhutAH |
tato harmye shayAnAM tu vaishAkhe mAsi bhAminIm ||2-118-1

dvAdashyAM shuklapakShasya sakhIgaNavR^itAM tadA |
yathoktaH puruShaH svapne ramayAmAsa tAM shubhAm |
vicheShTamAnA rudatI devyA vachanachoditA ||2-118-2

sA svapne ramitA tena strIbhAvaM chApi laMbhitA |
shoNitAktA prarudatI sahasaivotthitA nishi ||2-118-3

tAm tathA rudatIM dR^iShTvA sakhI bhayasamanvitA |
chitralekhA vachaH snigdhamuvAcha paramAdbhutam || 2-118-4

uShe mA bhaiH kimevaM tvaM rudatI paritapyase |
baleH sutasutA cha tvaM prakhyAtA kiM bhayAnvitA ||2-118-5

na bhayaM vidyate loke tava subhru visheShataH |
abhayaM tava vAmoru pitA devAntako raNe ||2-118-6

uttiShThottiShTha bhadraM te viShAdaM mA kR^ithAH shubhe |
naivaMvidheShu vAseShu bhayamasti varAnane ||2-118-7

asakR^iddevasahitaH shachIbhartA sureshvaraH |
aprApta eva nagaraM pitrA te mR^idito raNe ||2-118-8

ayaM devasamUhasya bhayadashcha pitA tava |
mahAsuravaraH shrImAnbaleH putro mahAbalaH ||2-118-9

evaM sAbhihitA sakhyA bANaputrI yashasvinI |
svapne rUpaM yathA dR^iShTaM nyavedayadaninditA ||2-118-10 

uShovAcha 
evaM sandharShitA sAdhvI kathaM jIvitumutsahe |!2-118-11

pitaraM kiM nu vakShyAmi devashatrumariMdamam |
evaM saMdUShaNakarI vaMshasyAsya mahaujasaH ||2-118-12

shreyo hi maraNaM mahyaM na me shreyo.adya jIvitam |
Ipsito vA yathA ko.api purusho.adhigato hi me ||2-118-13

jAgratIva yathA chAhamavasthaivaM kR^itA mama |
nishAyAM  jAgratIvAhaM  nItA kena dashAmimAm |
kathamevaM kR^itA nAma kanyA jIvitumutsahe ||2-118-14

kulopakroshanakarI kulA~NgArI nirAshrayA |
jIvituM na spR^ihennArI sAdhvInAmagrataH sthitA ||2-118-15

ityevam bAShpapUrNAkShI sakhIjanavR^itA tadA |
vilalApa chiraM kAlamuShA kamalalochanA ||2-118-16

anAthavattAM rudatIM sakhyaH sarvA vichetasaH |
UchurashruparItAkShImuShAM sarvAH samAgatAH ||2-118-17

duShTena manasA devi shubhaM vA yadi vAshubham |
kriyate na cha te subhru ki~nchidduShTaM manaH shubhe ||2-118-18

prasabhaM devasaMyogAdyadi bhuktAsi bhAmini |
svapnayogena kalyANi vratalopo na vidyate ||2-118-19

vyabhichAreNa te devi nAsti kashchidvyatikramaH |
na cha svapnakR^ito doSho martyaloke.asti sundari ||2-118-20

evaM viprarShayo devi dharmaj~nAH kathayanti vai |
manasA chaiva vAchA cha karmaNA cha visheShataH |
duShTA yA tribhiretaistu pApA sA prochyate budhaiH ||2-118-21

na cha te dR^ishyate bhIru  manaH prachalitaM sadA |
kathaM tvaM doShasaMduShTA niyatA brahmachAriNI ||2-118-22

yadi suptA satI sAdhvI shuddhabhAvA manasvinI |
imAmavasthAm prAptA tvaM naiva dharmo vilupyate ||2-118-23

yasyA duShTaM manaH pUrvaM karmaNA chopapAditam |
tAmAhurasatIM nAma satItvamasi bhAmini ||2-118-24

kulajA rUpasaMpannA niyatA brahmachAriNI |
imAmavasthAM nItAsi kAlo hi duratikramaH ||2-118-25

ityevamuktAM rudatIM bAShpeNAvR^italochanAm |
kumbhANDaduhitA vAkyaM paramaM tvidamabravIt ||2-118-26

tyaja shokaM vishAlAkShi apApA tvaM varAnane |
shrutaM me yadidaM vAkyaM yAthAtathyena tachChR^iNu ||2-118-27

uShe yaduktA devyAsi bhartAraM dhyAyatI tadA | 
samIpe devadevasya smara bhAmini tadvachaH ||2-118-28

dvAdashyAM shuklapakShasya vaishAkhe mAsi yo nishi |
harmye shayAnAM rudatIm strItvaM samupaneShyati ||2-118-29

bhavitA sa hi te bhartA shUraH shatrunibarhaNaH |
ityuvAcha vacho hR^iShTA devI tava manogatam ||2-118-30

na hi tadvachanaM mithyA pArvatyA yadudAhR^itam |
sA tvaM kimidamatyarthaM rodiShIndunibhAnane ||2-118-31

evamuktA tayA bAlA smR^itvA devIvachastataH |
abhavannaShTashokA sA bANaputrI shubhekShaNA ||2-118-32

uShovAcha 
smarAmi bhAmini vacho devyAH krIDAgate bhave |
yathoktaM sarvamakhilaM prAptaM harmyatale mayA ||2-118-33

bhartA tu mama yadyeSha lokanAthasya bhAryayA |
vyAdiShTaH sa kathaM j~neyastatra kAryaM vidhIyatAm ||2-118-34

ityevamukte vachane kumbhANDaduhitA punaH |
vyAjahAra yathAnyAyamarthatatttvavishAradA ||2-118-35

na hi tasya kulaM devi na kIrtirnApi pauruSham |
kashchijjAnAti tattvena kimidaM tvaM vimuhyase ||2-118-36

adR^iShTashchAshrutashchaiva dR^IShTaH svapne cha yaH shubhe | 
kathaM j~neyo bhavedbhIru so.asmAbhI ratitaskaraH |
yena tvamasitApA~Ngi mattakAshini vikramAt ||2-118-37

rudatI prasabhaM bhuktA pravishyAntaHpuraM sakhi ||2-118-38

na hyasau prAkR^itaH kashchidyaH praviShTaH prasahyate |
nagaraM lokavikhyAtamekaH shatrunibarhaNaH ||2-118-39

AdityA vasavo rudrA ashvinau cha mahaujasau |
na shaktAH shoNitapuraM praveShTuM bhImavikramAH ||2-118-40

so.ayametaiH shataguNairvishiShTashchArisUdanaH |
praviShTaH shoNitapuraM bANamAkramya mUrdhani ||2-118-41

yasyA naivaMvidho bhartA bhavedyuddhavishAradaH |
kastasyA jIvitenArtho bhogairvAstyambujekShaNe ||2-118-42

dhanyAsyanugR^ihItAsi yasyAste patirIdR^ishaH |
prApto devyAH prasAdena kandarpasamavikramaH ||2-118-43

idaM tu yatkAryatamaM shR^iNu tvaM tanmayeritam |
vij~neyo yasya putro vai yannAmA yatkulashcha saH ||2-118-44

ityevamukte vachane tatroShA kAmamohitA | 
uvAcha kumbhANDAsutAM kathaM j~nasyAmyahaM sakhi ||2-118-45

tvameva chintaya sakhi nottaraM pratibhAti me |
svakArye muhyate loko yathA jIvaM labhAmyaham ||2-118-46

uShAyA vachanaM shrutvA rAmA vAkyamidaM punaH |
uvAcha rudatIM choShAM kumbhANDaduhitA sakhI ||2-118-47

kushalA te vishAlAkShi sarvathA sandhivigrahe |
apsarA chitralekhA vai kShipraM vij~nApyatAM sakhi ||2-118-48

asyAH sarvamasheSheNa trailokyaM viditaM sadA |
evamuktA tadaivoShA harSheNAgatavismayA ||2-118-49

tAmapsarasamAnAyya chitralekhAM sakhIM priyAm |
kR^itA~njalipuTA dInA uShA vachanamabravIt ||2-118-50

[sA tachChrutvA tu vachanamuShAyAH parikIrtitam |
AshvAsayAmAsa sakhI bANaputrIM yashasvinIM ||2-118-51

tataH sA vinayAviShTA vachanaM prAha durvacham] |
chitralekhAmapsarasam praNayAttAM sakhImidam ||2-118-52

paramaM shR^iNu me vAkyaM yattvAM vakShyAmi bhAmini |
bhartAraM yadi me.adya tvaM nAnayiShyasi matpriyam ||2-118-53

kAntaM padmapalAshAkShaM mattamAta~NgagAminam |
tyakShyAmyahaM tataH prANAnachirAttanumadhyame ||2-118-54

chitralekhAbravIdvAkyamuShAM harShayatI shanaiH |
naiSho.arthaH shakyate.asmAbhirvettuM bhAmini suvrate ||2-118-55

na kulena na varNena na shIlena na rUpataH |
na deshatashcha vij~nAtaH sa hi choro mayA sakhi ||2-118-56

kiM tu kartuM yathA shakyaM buddhipUrvaM mayA sakhi |
prAptaM cha shR^iNu me vAkyaM yathA kAmamavApsyasi ||2-118-57

devadAnavayakShANAM gandharvoragarakShasAm |
ye vishiShTAH prabhAveNa rUpeNabhijanena cha ||2-118-58

yathAprabhAvaM tAnsarvAnAlikhiShyAmyaM sakhi |
manuShyaloke ye chApi pravarA lokavishrutAH ||2-118-59

saptarAtreNa te bhIru darshayiShyAmi tAnaham |
tato vij~nAya pAdasthaM bhartAraM pratipatsyase ||2-118-60

sA chitralekhayA proktA uShA hitachikIrShayA |
kriyatAmevamityAha chitralekhAM sakhIM priyAm ||2-118-61

tataH kushalahastatvAdyathAlekhyaM samantataH |
ityuktvA saptarAtreNa kR^itvA lekhyagatAMstu tAn ||2-118-62

chitrapaTTagatAnmukhyAnAnayAmAsa shobhanA |
tataH prAstIrya paTTaM sA chitralekhA svayaM kR^itam ||2-118-63 

uShAyai darshayAmAsa sakhInAM tu visheShataH |
ete deveShu ye mukhyAstathA dAnavavaMshajAH ||2-118-64

kiMnaroragayakShANAM rAkShasAnAM samantataH |
gandharvAsuradaityAnAM ye chAnye bhoginaH smR^itAH || 2-118-65

manuShyANAM cha sarveShAM ye vishiShTatamA narAH |
tAnetAnpashya sarvAMstvAM yathaiva likhitAnmayA ||2-118-66

yaste bhartA yathArUpaH sa mayA likhitaH sakhi |
taM tvaM pratyabhijAnIhi svapne yaM dR^iShTavatyasi || 2-118-67

tataH krameNa sarvAMstAndR^iShTvA sA mattakAshinI |
devadAnavagandharvavidyAdharagaNAnatha |
atItya cha yadUnsarvAndadarsha yadunandanam ||2-118-68

tatrAniruddhaM dR^iShTvA sA vismayotphullalochanA |
uvAcha chitralekhAM tAmayaM chauraH sa vai sakhi ||2-118-69

yenAhaM dUShitA pUrvaM svapne harmyagatA satI |
so.ayaM vij~nAtarUpo me kuto.ayaM ratitaskaraH ||2-118-70

chitralekhe vadasvainaM tattvato mama shobhane |
kulashIlAbhijanato nAma kiM chAsya bhAmini ||2-118-71
tataH pashchAdvidhAsyAmi kAryasyAsya vinishchayam |

chitralekhovAcha 
ayaM trailokyanAthasya naptA kR^iShnasya dhImataH |
bhartA tava vishAlAkShi prAdyumnirbhImavikramaH ||2-118-72

na hyasti triShu lokeShu sadR^sho.asya parAkrame |
utpATya parvatAneva parvataireSha shAtayet ||2-118-73

dhanyAsyanugR^ihItAsi yasyAste yadupu~NgavaH |
tryakShapatnyA samAdiShTaH sadR^ishaH sajjanaH patiiH ||2-118-74

uShovAcha                                                                                       
tvamevAtra vishAlAkShi yogyA bhava varAnane |
na shakyA hi gatishchAnyA agatyA me gatirbhava ||2-118-75

antarikShacharA cha tvaM yoginI kAmarUpiNI | 
upAyasyAsya kushalA kShipramAnaya me priyam ||2-118-76

upAyashchintyatAM bhIru saMpratarkya priye sukham |
siddhArthA saMnivartasva yenopAyena sundari ||2-118-77

bhavedApatsu yanmitraM tanmitraM shasyate budhaiH |
kAmArtA chAsmi sushroNi bhava me prANadhAriNI || 2-118-78

yadyenaM me vishAlAkShi bhartAramamaropamam |
adya nAnayasi kShipraM prANAMstyakShyAmyahaM shubhe ||2-118-79

uShAyA vachanaM shrutvA chitralekhAbravIdvachaH |
shrotumarhasi kalyANi vachanaM me shuchismite ||2-118-80

yathA bANasya nagarI rakShyate devi sarvashaH |
dvArakApi tathA bhIru durAdharShA surairapi ||2-118-81

ayasmayapratichChannA guptadvArA cha sA purI |
guptA vR^iShNikumAraishcha tathA dvArakavAsibhiH ||2-118-82

pAnte salilasaMyuktA vihitA vishvakarmaNA |
rakShyate puruShairghoraiH padmanAbhasya shAsanAt ||2-118-83

shailaprAkAraparikhAdurgamArgapraveshinI |
saptaprAkArarachitA parvatairdhAtumaNDitaiH ||2-118-84

na cha shakyamavij~nAtaiH praveShTuM dvArakAM purIm |
AtmAnaM mAM cha rakShasva pitaraM cha visheShataH ||2-118-85

uShovAcha 
tava yogaprabhAveNa shakyaM tatra praveshanam |
kiM me bahuvilApena shrUyatAM sakhi kAraNam ||2-118-86

aniruddhasya vadanaM pUrNachandrasamaprabham |
yadyahaM tanna pashyAmi yAsyAmi yamasAdanam ||2-118-87

dUtamAsAdya kAryANAM siddhirbhavati bhAmini |
tasmAddautyena me gachCha jIvantIM mAM yadIchChasi ||2-118-88

yadi tvaM me vijAnAsi sakhyaM premNA cha bhAShitam |
kShipramAnaya me kAntaM tavAsmi sharaNaM gatA ||2-118-89

jIvitasya hi saMdehaH kShayaM chaiva kulasya cha |
kAmArtA hi na pashyanti kAminyo madaviklavAH ||2-118-90

prayatno yujyate kAryeShviti shAstranidarshanam |
tvaM cha shaktA vishAlAkShi dvArakAyAH praveshane ||2-118-91
samstutAsi mayA bhIru kuru me priyadarshanam |

chitralekhA uvAcha 
sarvathA saMstutA te.ahaM vAkyairamR^itasodaraiH ||  2-118-92

kAritA cha samudyogaM priyaiH kAntaishcha bhAShitaiH | 
eShA gachChAmyahaM bhIru kShipraM vai dvArakAM purIm ||2-118-93

bhartAramAnayAmyadya tava vR^iShNikulodbhavam |
aniruddhaM mahAbAhuM pravishya dvArakAM purIm ||2-118-94

sA vachastathyamashivaM dAnavAnAM bhayAvaham |
uktvA chAntarhitA kShipraM chitralekhA manojavA ||2-118-95

sakhIbhiH sahitA hyUShA chintayantI tu sA sthitA |
tR^itIye tu muhUrte sA naShTA bANapurAttadA ||2-118-96

sakhI priyaM chikIrShantI pUjayantI tapodhanAn |
kShaNena samanuprAptA dvArakAM kriShNapAlitAm ||2-118-97

kailAsashikharAkAraiH prAsAdairupashobhitAm |
dadarsha dvArakAM ramyAM divi tArAmiva sthitAm ||2-118-98 

iti shrImahAbhArate khileShu harivaMshe viShNuparvaNi
uShAharaNe chitralekhAyA dvArakAgamane
aShTAdashAdhikashatatamo.adhyAyaH

Previous | English M.M.Dutt | Tamil Translation | Next